Volta in vant ( tack )

Elevi la Piccadilly windsurfing MamaiaVolta in vant este manevra de baza in windsurfing si totusi multi windsurferi o neglijeaza . Probabil pentru ca a fost prima manevra de intoarcere invatata si nu e cazul sa mai revina la ea .  Este adevarat ca se invata si la cursul de initiere , dar atunci se pune problema executatii unei intoarceri lente si in siguranta .
Toti incepatorii uita aceasta manevra visand la carving jibe . Intoarcerea in vant e asemanata cu lamaia din parbrizul soferului incepator si evitata .      FALS !
scoala de windsurfing Piccadilly MamaiaVolta in vant ( tack ) este importanta ca te ajuta sa intorci rapid fara a pierde teren , coborand prea mult din vant , implicit iesind din traseul de intoarcere . Cand vantul e foarte tare si nu stapanesti prfect jibe asta e intoarcerea ce iti trebuie . De altfel , toti avansatii o folosesc atunci cand au mult de urcat in vant . Deci NU E RUSINE sa intorci in vant . Rusinos este sa nu o faci corect . Aceast procedeu se invata in cursul 2 de windsurfing .

Acestia sunt timpii unei intoarceri in vant corecte .
0 . Scoti piciorul din primul straps . Sfatul meu e sa le scoti pe amandoua de la inceput .
1 . Intoarcerea in vant incepe cu urcare maxima ducand vela in spate pana atinge de plansa .
2 . Cand plansa a ajuns cu botul in vant pui piciorul din fata inaintea catargului cu varful si cat mai mult pe bordul opus .
3 . Muti mana din spate pe partea opusa aghiului , incrucisat peste prima . Aceasta pozitie incrucisata a bratelor apare la fiecare trecere de pe un bord pe altul , atat la tack cat si la jibe . Chiar si la Duck jibe apare incrucisarea , dar de data asta la coada ghiului .
4 . Tragi si piciorul din spate in fata catargului , lipit de acesta .
5 . Eliberezi mana din fata de pe ghiu ( cea ramasa pe bordul din care ai plecat ) . Tragi (smulgi ) cu mana de pe partea opusa , ghiul pe langa corpul tau spre botul plansei .
6 . Smulgerea ghiului inspre fata pe langa corp te propulseaza pe tine in spate , ca un recul . Deci muti primul picior in spate .
7 . Apuci apoi ghiul de partea din spate cu mana libera .
8 . Apleci catargul spre fata si impingi puternic in piciorul ramas in fata catargului , pentru a roti plansa mai rapid .
9 . Tragi piciorul ramas langa catarg langa strapsul din fata .
10 . Acum te afli in mars pe noua directie .
GO !

Trebuie sa repeti manevra pana iti reuseste rapid si cursiv . Incepi pe vant slab ca in filmul ce urmeaza . Cand iti iese cu ochii inchisi (la propriu) , vei fi satisfacut si la viteza pe vant puternic . Pe parcursul intoarcerii , trebuie sa pastrezi corpul drept si picioarele cat mai aproape de catarg . Altfel balansezi prea mult plansa si ratezi intoarcerea sau ajungi in apa . Pentru o manevrare mai lejera coboara ghiul 10-20 cm mai jos de linia umerilor

Atentie ! In film se alterneaza volta in vant (tack) cu volta sub vant (jibe ) pentru a inchide cercul si a rula in acelasi loc . In felul acesta le inveti pe amandoua simultan .

14 Comments on “Volta in vant ( tack )”

 1. La vant puternic eu fac alta manevra.
  1.Dau drumul la mana din spatele ghiului
  2.Ma asez cu spatele la vant si vela perpendiculara pe directia vantului
  3.Tin vela de scota
  4.Intorc placa pe directia de intoarcere, din picioare.

  1. Corect , dar asa ai invatat la primul curas . Tutorialul asta e pentru cursul de nivel 2 . Mai in viteza .

 2. Bozo , aceea este intoarcerea pe loc , care se invata la cursul de initiere . Acum trebuie sa renunti la prinderea de scota si sa faci intoarcerea din mers . Aceasta lectie iti vine ca o manusa . Este exact ceea ce ai de invatat in continuare .

 3. Da la vant mai slab imi iese tackingul, dar cand e vant tare de-ti iese parul prin caciula (si avem multe zile de astea pe ghiol), parca nu-mi mai vine sa ma risc sa gresesc si sa-mi cada vela in apa de te rupe efortul pana o aduci la pozitie si o scoti din apa. Fac orice oricum, numai sa intorc cu bine si sa ma vad gonind spre mal. Dar vorba aia, numai daca exersezi inveti.
  Am vazut destui avansati care mai scapa vela la tacking.
  Hai ca mai e putin…

 4. Orice manevra la windsurfing iti va iesi abia cand nu vei mai avea frica . Si reciproca : daca iti iese mereu manevra , nu iti mai e frica . 🙂 Intoarcerea aia cu vela tinuta de scota de ridicare , recunosc ca e cea mai sigura . Da sa stai pe mal e si mai sigur , nu-i asa ?
  Bafta !

 5. eu studiez la fiecare iesire si tackul si jibeul in egala masura. Fiecare isi are rolul sau. Daca e executat corect si legat, in viteza, tackul poate fi la fel de spectaculos ca si jibeul.
  Intre timp am mai contorizat cateva iesiri, nici nu le-am mai pomenit, de data asta am avut si martori, chiar si probe video:

  http://www.youtube.com/watch?v=v92JwMaLDd4&feature=youtu.be

  erau si niste tackuri reusite, din pacate au scapat la montaj.

 6. Ca de obicei Adi , nu ratezi nimic . Filmul tau l-am vazut inainte de a fi postat aici . Martorul taul l-a pus pe facekook . Frumoasa iesire !

 7. Intr-adevar a fost reusita, desi initial se parea ca am fost mai neinspirat. Insa pana la urma prognoza windalert a fost exacta chiar orara si-am avut vreo doua ore de zbenguiala la dispozitie, de care am profitat din plin.
  Ieri am fost din nou, de data asta a fost fifty-fifty, chiar acuma ma pregatesc sa mai ies o tura, nu se arata cine stie ce, (sper sa nu inceapa ploaia ca de regula dispare vantul ) dar daca windalert o nimereste si de data asta, voi avea cateva ore cu vela de 11 cred si sper ca o sa fie OK.

 8. O stire de ultima ora – avem avion direct de la Kogalniceanu la Istambul din iunie. Aproximativ 150 euro dus intors cu tot cu taxe.

 9. Saptamana asta de joi pana duminica vad ca bate ceva sudul pe ghiol la Mamaia, se baga cineva? Cum e apa ?? Vad ca e cam liniste pe aici !

 10. Da ai dreptate, are chiar 23 de grade uneori.
  Si vant avem din plin in aceasta luna. Sa se auda in toata tara !! Sezonul a inceput promitator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *