Site icon Scoala de windsurfing & wingfoil Piccadilly Mamaia

Volta in vant ( tack )

Elevi la Piccadilly windsurfing MamaiaVolta in vant este manevra de baza in windsurfing si totusi multi windsurferi o neglijeaza . Probabil pentru ca a fost prima manevra de intoarcere invatata si nu e cazul sa mai revina la ea .  Este adevarat ca se invata si la cursul de initiere , dar atunci se pune problema executatii unei intoarceri lente si in siguranta .
Toti incepatorii uita aceasta manevra visand la carving jibe . Intoarcerea in vant e asemanata cu lamaia din parbrizul soferului incepator si evitata .      FALS !
Volta in vant ( tack ) este importanta ca te ajuta sa intorci rapid fara a pierde teren , coborand prea mult din vant , implicit iesind din traseul de intoarcere . Cand vantul e foarte tare si nu stapanesti prfect jibe asta e intoarcerea ce iti trebuie . De altfel , toti avansatii o folosesc atunci cand au mult de urcat in vant . Deci NU E RUSINE sa intorci in vant . Rusinos este sa nu o faci corect . Aceast procedeu se invata in cursul 2 de windsurfing .

Acestia sunt timpii unei intoarceri in vant corecte .
0 . Scoti piciorul din primul straps . Sfatul meu e sa le scoti pe amandoua de la inceput .
1 . Intoarcerea in vant incepe cu urcare maxima ducand vela in spate pana atinge de plansa .
2 . Cand plansa a ajuns cu botul in vant pui piciorul din fata inaintea catargului cu varful si cat mai mult pe bordul opus .
3 . Muti mana din spate pe partea opusa aghiului , incrucisat peste prima . Aceasta pozitie incrucisata a bratelor apare la fiecare trecere de pe un bord pe altul , atat la tack cat si la jibe . Chiar si la Duck jibe apare incrucisarea , dar de data asta la coada ghiului .
4 . Tragi si piciorul din spate in fata catargului , lipit de acesta .
5 . Eliberezi mana din fata de pe ghiu ( cea ramasa pe bordul din care ai plecat ) . Tragi (smulgi ) cu mana de pe partea opusa , ghiul pe langa corpul tau spre botul plansei .
6 . Smulgerea ghiului inspre fata pe langa corp te propulseaza pe tine in spate , ca un recul . Deci muti primul picior in spate .
7 . Apuci apoi ghiul de partea din spate cu mana libera .
8 . Apleci catargul spre fata si impingi puternic in piciorul ramas in fata catargului , pentru a roti plansa mai rapid .
9 . Tragi piciorul ramas langa catarg langa strapsul din fata .
10 . Acum te afli in mars pe noua directie .
GO !

Trebuie sa repeti manevra pana iti reuseste rapid si cursiv . Incepi pe vant slab ca in filmul ce urmeaza . Cand iti iese cu ochii inchisi (la propriu) , vei fi satisfacut si la viteza pe vant puternic . Pe parcursul intoarcerii , trebuie sa pastrezi corpul drept si picioarele cat mai aproape de catarg . Altfel balansezi prea mult plansa si ratezi intoarcerea sau ajungi in apa . Pentru o manevrare mai lejera coboara ghiul 10-20 cm mai jos de linia umerilor

Atentie ! In film se alterneaza volta in vant (tack) cu volta sub vant (jibe ) pentru a inchide cercul si a rula in acelasi loc . In felul acesta le inveti pe amandoua simultan .

Exit mobile version