Reparatia plansei (1)

Pentru ca multi din noi au bucuria unei nedorite “atingeri” ce lasa urme pe board voi incerca sa descriu cum se repara spartura unei planse .
Azi pregatirea plansei de windsurfing pentru chituire .
Materiale necesare : 1) Coli abrazive de granulatie 600-1000 ; 2) suport parlelipipedic de cauciuc sau polistiren , pentru abraziv ; 3) Cuter pentru a indeparta materialul desprins .
Pentru inceput indepartam cu cuterul materialul din jurul loviturii . Absolut tot ce e desprins sau moale la atingere . Se patrunde in profunzime pana la parte sanatoasa (neafectata de lovitura) . Trebuie stiuta compozitia plansei pentru a curata bine zona . In general plansele moderne au : Lac ,vopsea , carbon(primul strat),spuma poliuretanica , carbon(al doilea strat) , polistiren expandat . Unele branduri (Starboard) pentru a mari rezistenta , au adaugat un strat de furnir din lemn deasupra carbonului .
Atentie ! curata cat poti din poliuretanul ce se afl intre straturile de carbon pentru a intra chit intre ele , facand o mai buna legatura .
Cureti apoi marginile taieturii cu abraziv de granulatie mare . La final , e bine sa vezi cate 1-2 mm din fiecare strat . Asta va dovedi ca marginile sunt tesite si va asigura un strat de chit ce se va reduce treptat spre margine . Astfel chitul adaugat nu se va desprinde la dilatare si compresie .

Cam atat pentru azi . Poate filmul e mai edificator .   Chituirea poate fi vazuta  AICI .

2 Comments on “Reparatia plansei (1)”

  1. Nu e plansa mea , dar cred ca se intelege din pozitia si forma sparturii cum s-a produs . Ai ghicit ! Cu carligul de la centura de trapez . Deci atentie la urcarea pe plansa !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *