Power-jibe , step by step

power-jibe 2Reiau o tema draga tuturor , power-jibe . Ce ar fi windsurfingul fara powe-jibe ?
Azi voi descrie un power-jibe de concurs ce se aplica la cursele de windsurfing Slalom . E o manevra ce iti asigura intoarcerea in viteza mare , evitand o cadere spectaculoasa . Nu puncteaza prea mult la impresia artistica dar e cea mai eficienta manevra de intoarcere rapida . De asemenea executarea acestui jibe pe valuri nu iti pune probleme deosebite , datorita vitezei si razei generoase de intoarcere descrisa de plansa .

Desigur , daca privesti cu incetinitorul , ai impresia ca plansa sare in sus necontrolat pe fiecare val . In fapt , cand esti in viraj nici nu simti valurile daca ai genunchii flexati .Totdeauna concurentii urca cel putin 20m deasupra balizei pentru a cobora apoi in mare viteza pe langa aceasta si a se lansa rapid pe traseul de intoarcere .
Esenta acestui jibe , consta in folosirea vitezei initiale , pastrarea velei in aceeasi pozitie (fata de vant) , pe tot parcursul efectuarii lui , pana la intoarcerea ei pe partea opusa . Genunchii flexati si corpul aplecat pe interiorul curbei si in fata , paralel cu catargul . Toata greutatea corpului se proiecteaza spre  cantul curbat din fata plansei (interiorul curbei ) .  Aceasta este partea activa a plansei pe parcursul virajului .   Evita sa iti pui vela in cap , mai ales inainte de eliberare . Acest gest e mai degraba un reflex de a te tine de ceva , ce te va face sa cazi cu vela pe spate sau va inchide virajul  provocand iesirea din planaj . Windsurferii experimentati tin pe toata durata carvingului vela in linie pe directia de inaintare pentru a nu reduce viteza . La eliberarea velei ( dupa ce te-ai inscris pe noua directie) , umarul din fata depaseste catargul (spre inainte ) pentru a contrabalansa greutatea velei ce se muta in spate .

Acum urmareste ordinea in care muti picioarele pe plansa pentru efectuarea unui powerjibe .

In filmele urmatoare se executa power jibe cu vela de 10m si plansa 124 L .

6 Comments on “Power-jibe , step by step”

 1. Eheeeee ! Ce simplu si usor parea cand am citit articolul . Ieri am incercat si eu dar nu mi-a iesit nimic . Ba mi-au iesit niste cazaturi grozave la fiecare incercare dar nu ma las . Oricum teoretic stiu totul despre jibe datorita lui Lulu .
  PS De ce ma arunca peste vela de cum intru in curba ?

 2. Eduard__ poti sa incepi sa repeti pasii chiar si de la vant mai slab.(stii tu ) Succes !

  Toma__Daca nu vad , pot doar sa fac presupuneri :Prima cauza clara e GRAVITATIA 🙂 , urmatoarea cauza vinovata de aruncarea ta peste vela poate fi faptul ca nu impingi spre inainte in piciorul din fata . Asta face ca :1) tu sa nu ai sprijin impotriva aruncarii inainte . , 2) plansa franeaza brusc .

  Pot fi multe cauze , dar acestea sunt primele vinovate .
  Oricum ,numai exercitiul continuu te va duce aproape de rezultatul cautat .

  Vant bun !

 3. Lulu, me encanta lo que haces allí en Piccadilly, pero lo que veo en este sitio. Le deseo suerte, felicidad y un gran crecimiento en su negocio. Voy a volver con alegría cada vez que tengo la oportunidad.
  Muchas gracias!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *