Windsurfing Lectia nr 8 :Placi de winsurfing

La fel ca si velele , placile , sunt impartite in categorii , functie de scopul , stilul si apa in care navighezi . Ele sunt : 1) Pentru incepatori , 2) freeryde , 3) Freestyle , 4) Wave , 5) Slalom , 6 Formula .
10 Placa pentru incepatori este de obicei de un volum , lungine si greutate mare . Este conceputa pentru a asigura flotabilitatea si stabilitatea necesara pentru a putea deprinde cu usurinta manevrarea velei . Spre deosebire de restul placilor actuale , are si derivor pentru a diminua deriva si a da o maimare stabilitate . Nu recomand achizitionarea unei astfel de placi , decat daca vrei sa ramai un vesnic incepator . Nu mai ai ce face cu ea dupa cateva zile .
2) Freeryde este o placa foerte raspandita fiind o placa de trecere de la incepator . E o placa confortabila , usor manevrabila , folosita pentru plimbari lejere . Este o placa de apa plata . Are si un pret mediu (depinde din ce material este confectionata ) ce o face foarte atractiva .Volumul este cuprins intre 120-170L .Eu asimilez aici si placile Carve , denumite astfel comercial , pentru a induce in mintea cumparatorului ideea de slalom .
3) Freestyle . Este o placa mica si usoara recomandata pentru efectuarea figurilor pe apa plata . Este o placa pentru cei ce fac asta si nu o recomand pen tru incepatori . Are volume cuprinse intre 80-110L.
4) Wave , este o placa subtire utilizata la navigarea si sariturile pe valuri . La fel ca si placa de freestyle este o placa specializata , nerecomandata decat celor ce merg pe valuri  . Volumul lor :70-90L
5) Slalom , sunt placi destinate concursurilor profesioniste . Placi de viteza pentru vant mai mare de 4 BFT ce necesita mai multa tehnica si experienta pentru a fi manevrate . Volum 90-135L
6) Formula este o placa lata si usoara conceputa pentru a performa in viteza in linie dreapta pe apa plata si vant slab la moderat . Asigura o accelerare si un planaj rapid . Placa de performanta ridicata , la creearea carora se folosesc cele mai noi tehnologii si materiale . Pentru ca se urmareste realizarea unei greutati mici la un volum mare , e foarte sensibila la loviturile de catarg . E placa folosita la toate concursurile Race , Slalom . Are volume cuprinse intre 130-186L .
Acum cauta cardul si iesi la shopping . :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *