water start la sol

windsurfing pe iarba . 🙂

Pentru o mai usoara practica pe apa , te sfatuiesc sa incepi manevrarea velei la sol . In felul acesta vei fi mai bine pregatit cand vei ajunge pe apa sa incerci water-start . Deprinzi astfel miscarile necesare pentru ridicarea cu ajutorul velei si de asemenea un bun control al velei in urcare . Dupa acest exercitiu , invatarea waterstartului pe apa va fi de doua ori mai rapid .

Vezi lectia despre water start

Deci : Tii vela pe cap , tinand de ghiu doar cu mana de langa catarg ca vela sa fluture liber .  Pui apoi si cealalta mana pe ghiu (doar pentru control , fara a inchide vela ) si tii vela ” pe liber” , pui piciorul din spate intre strapsuri si apoi pe cel din fata aproape de catarg (pe apa la inceput se pune pe placa doar piciorul din spate ) . Departezi de catarg mana din fata pe ghiu , pana acolo unde acesta are curbura maxima (asta te va ajuta sa ridici mai mult vela pentru a prinde cat mai mult vant ) . Deplasezi si mana din spate pe ghiu (spre exterior) pentru a echilibra vela si a mari forta de tractiune . Incepi apoi sa cantaresti taria vantului prin ridicarea usoara a bratului din fata si strangerea velei de mana din spate . Cand simti ca vantul are suficienta tarie , Intinzi bratul din fata impreuna cu umarul , tragi de bratul din spate si impingi de burta spre vela si capul aplecat intre brate . Daca nu ai suficienta tractiune in vela targi de brate strangandu-le . Vela te va trage in sus . In momentul in care simti ca ai elan suficient sa ajungi la verticala , incepi sa slabesti usor coada velei prin intinderea bratul din spate . Ridicarea la final trebuie sa se faca pe piciorul din fata pentru a nu pune placa in vant apasand excesiv pe cel din spate dar si pentru a preveni o aruncare inainte peste vela . Ridicarea e reusita , doar atunci cand se efectueaza lent si controlat . Dupa aceasta poti merge in apa unde mai ai de exersat doar pozitionarea plansei fata de vant si desprinderea velei de apa . Acest exercitiu se aplica si la beach-start .


Andrei la inceput de waterstart

Nicu a trecut la Waterstart , dupa ce a intrat in planaj .

Dan cocheteaza si el cu ridicarea din apa .

One Comment on “water start la sol”

  1. Salutare Lulu ! Imi pare rau dar nu am mai reusit sa exersez, de cind ne-ai invatat sa ne ridicam cu vela. Poate ar trebui sa exersam pe uscat, acasa (la rece cum s-ar zice) Distanta asta ne cam omoara. Sper sa ajung cit mai repede la mare. Sa ai o zi buna in continuare! Iosif

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *