Mergi dupa vant sau pandesti ?

windsurfing alacati 2

Sunt doua variante in care poti sa ai vantul dorit . Prima e sa urmaresti constant previziunile meteo si sa fii prezent pe malul celei mai apropiate ape la momentul oportun . Atentie la ce previziuni apleci ochii .  Majoritatea trebuiesc ajustate dupa specificul locului . Eu la Mamaia mai scad 10% din vant  si  exclud ploaia pe timp de zi daca nu depasete 1mm (briza tine norii  mustosi la distanta de 20-30km) .

Cealalta varianta , e sa pleci spre o locatie departata unde stii ca va fi vant .
Eu am aplicat permanent prima varianta si o data pe an am plecat dupa vant . De fapt am facut-o iarna si am plecat mai mult dupa soare .
Daca vrei sa profiti de vantul disponibil in zona ta de resedinta ( asta include si tara ) , ar trebui sa fii pregatit . La fel cum ai salvate in Favorites sau in bara browserului paginile pe care  le accesezi mai des , la fel trebuie sa ai pregatit echipamentul de windsurfing . Incarcatul echipamentului si transportul la distanta ne face de multe ori sa renuntam la o iesire buna . Toti ne castigam existenta la un loc de munca de unde putem sau nu sa plecam cand bate vantul . Daca urmaresti previziunea meteo pe 2 saptamani inainte , poti aranja din timp plecarea . Daca ai si echipamentul “pe teava” poti sa profiti din plin de vant . Imi aduc aminte cum eu si cu Doru aveam permanent 3 seturi de windsurfing pe masina si eram pe mare de cate ori venea vantul . Cand ne-am stabilit cartierul general la Club Pinguin , doar luam din cui “pusca” si trageam . Asta facem si acum la Piccadilly . Exista mai multe variante de a tine echipamentul la indemana . Ideal ar fi  sa ai un portbagaj sau o remorca cu tot ce trebuie pregatite de plecare . Poti de asemenea sa inchiriezi o boxa , magazie aproape de apa .

tips&tricks

Cel mai simplu e sa inchiriezi  echipamentul . Nu cari nimic si ai mai mult echipament decat ai putea sa iti cumperi . Pare mai scump dar nu e asa . Pentru comparatie , imparte suma pe care o dai pe un minim de 3 echipamente la numarul de zile/an in care iesi pe apa . Caratul de la boxa la masina , fixarea pe masina ,deplasarea pe autostrada cu cocoasa pe masina , armarea si dezarmarea nu se pot contabiliza exact dar sunt de luat in consideratie . Avantajul e clar in favoarea inchirierii , la fel ca si la schi sau chiar mai mult . Un mare avantaj al inchirierii e asigurarea echipamentului , care e inclusa in pret si schimbarea lui la modificarea vantului .  Echipamentul tau daca s-a rupt , e de rau pentru economiile tale . Pacat ca la noi in tara nu gasesti in toate zonele centre de inchiriat . E de inteles de ce . In Romania , la fel ca si cu locuintele , toti vor sa cumpere echipamentul propriu , nu sa inchirieze . Din aceasta cauza amortizarea echipamentelor la centrele de inchiriat nu se realizeaza curand , iar preturile sunt mari .

Atentie atunci cand negociati preturile la inchiriere in oricare centru din lume : prima data se renunta la asigurare pentru un pret mai mic . Multe  centre au pret separat pentru harnes , neopren si pantofi .

 

Cred ca cel mai bine e si sa pandesti si sa te duci ca sa te simti bine ..

 

Vant bun , oriunde-o fi  !

2 Comments on “Mergi dupa vant sau pandesti ?”

  1. Da e foarte adevarat ce zici. Treaba cu windsurfing-ul e ca “Once you’ve tried it, you’re hooked for ever”. Eu zic ca pe noi constantenii ne-ar bate Dumnezeu daca am zice ca n-avem vant. Deci prima varianta e de la sine inteles cea mai la indemana. Pentru prognoza merg pe WINDALERT, 99% bate cu terenul. Problema e ca nu reusesti sa prinzi toate zilele cu vant ca vorba aia, omul trebuie sa mai si munceste. De luat in considerare este si montarea echipamentului cand vi repede de la munca sa mai prinzi vreo 2 ore, vara e bine ca e soare si se intuneca tarziu, activitate care iti suge si ea din energie. Ideal e sa bata si in week-end cand esti liber. Eu unul vara asta m-am dat de 11 ori si cred ca am pierdut inca pe atat daca nu mai mult zile cu vant. Si neaparat trebuie avut in dotare un neopren gros, septembrie, octombrie sunt luni perfecte nu trebuie ratate. Ce sa mai vrem…avem un ditamai lac si MAREAAAAA !!! Pe mare e superb sa te dai mai ales cand nu e aglomerata plaja, mai-iunie, septembrie, toata marea e a ta, totul e deschis, larg !!!!

  2. Eu pandesc dar numai in weekend . Cateodata mai si prind cate ceva . Stii ca am avut vant de cate ori am venit la tine . 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *