Watch , gps , timmer & co

Voi aminti cateva din accesoriile  folositoare la  windsurfing pentru masurarea timpului ,vitezei ,temperaturii , presiunii atmosferice , altitudine , anemometru , etc .

Conform prostului meu obicei voi vorbi despre ceea ce am folosit si folosesc  eu . Apoi despre ceea ce as dori sa incerc.

Buuuuuuuuuun !

Ceasuri .  Obligat , iti trebuie unul cand iesi pe apa . Mai ales daca ai inchiriat echipamentul cu ora . 🙂   . Cum trebuie sa fie un ceas pentru windsurfing ? In primul rand sa reziste la apa ( min 50 m) . In afara de ora exacta , ar mai trebi sa indice , temperatura . Asta ne ajuta sa stim cate grade sunt in aer , dar si in apa . Presiunea atmosferica e un indiciu bun pentru a sti daca ne lasa sau vine vantul . Ideal ar fi sa existe si un grafic al presiunii atmosferice pentru 24 ore , pentru a intui tendinta . Daca  are senzor de presiune , sigur are altimetru si e bine . Cronometrul de masurare  inversa este indispensabil pentru a lua startul in orice sport pe apa . Busola nu strica niciodata . Si asa suntem nauci .

Mie personal imi plac bratarile de silicon , datorita flexibilitatii , a temperaturii apropiate de cea a corpului si nu in ultimul rand  pentru greutatea redusa . Durabilitatea curelelor de silicon   ,  in ultima vreme e dovedita a fi excelenta  .

DW-9350J-8TIntaiul  meu ceas pentru windsurfing  a fost unul din primele modele  Casio  G Shock  Raysman -Yachting ,  1998  cu bratara de kevlar , din Cesme    . L-am luat la indemnul lui Doru , care cred eu , se pricepe la ceasuri . Mereu am incredere in el la capitolul asta . El purta tot un Casio frumos  , rezistent la apa , cu cronometru invers si grafic din anii “80 . Sunt ceasuri cu baterie solara garantata 10 ani . Senzor de lumina si miscare  , bla , bla  . Inca  merge ca si nou , dar am primit de la amicul meu Dinu altul new . Voila !

pag80-1v_xlargeCasio Protrek Triple Sensor PRG 80 . Care are tot ce-i trebuie .Barometru , altimetru ,busola ,start timer , termometru , rezistent la apa (100m)  baterie solara (min 10ani)  si bratara de silicon ce imi place cel mai mult la un ceas de apa .  Tot ce v-am spus la inceput , plus ce avea vechiul meu ceas si multe alte facilitati ce nu le folosesc . Sunt foarte multumit de el ca rezista la orice lovituri  necuvenite  si tace .  Se gaseste acum cu 640- 700  Ron . Sigur cel putin 10 ani nu aveti nici o problema .

Pentru masurarea vitezei de deplasare , am folosit  un Navman M300 GPS . Usor , atasat pe brat si destul de precis . navman-sport-tool-m300-p_395562vbZic eu . Ca si cum as sti . L-am folosit 2 ani prin amabilitatea amicului Gabi . El fiind mai mult plecat in Caraibe .

anemometru windsurfingPentru masurarea vitezei vantului , de 10 ani la rand folosesc un Eole . Desi l-am scapat de nenumarate ori pe jos , se ambitioneaza sa functioneze .  Nu am sa-l tradez nici eu pana nu ma lasa el . Are scala in :  bft, m/sec , km/h , knots/h , miles/h . Retine rafalele maxime si minime . Mai mult nici nu cer de la el . Oare cat ma va mai tine bateria ?

Ce am folosit pana acum va recomand . Insa nu cred , ca v-ar pasiona chestii atat de vechi . Iata insa cateva ce imi plac si as cumpara , daca nu as avea .

Sunto X10 Military GPS . Un ceas superb pentru apa ,  cu Gps incorporat , memorie , carcasa de carbon si multe altele  . Seara cand ajungi acasa poti descarca cu ajutorul unui ss014005010cablu pe o harta Google taoate traseele tale din timpul zilei , impreuna cu vitezele atinse .  Mna !

pag240-1_xlargeCeas Casio PRG 240. La fel ca al meu , dar mai nou . Pretul e acelasi .

Gps Garmin Foretrex 101 -201..301 .401 . Oricare din aceste 4 modele e la fel de bun .Usor de purtat pe brat , afisaj mare  , rezistent la apa .

garmin_foretrex_201_water
.
.
.

La Scoala de windsurfing de la Piccadilly folosesc o statie meteo  profesionala La Crosse . Imi indica temperatura , umiditate , viteza si directia vantului , rafale min-max , grafic de presiune , precipitatii . Sunt foarte multumit de ea . A costat 159 usd iar acum s-a redus la 107 usd . Nu am gasit atunci varianta cu afisare pe internet . Era aproape la acelasi pret .

lacrosse6 Comments on “Watch , gps , timmer & co”

  1. Si eu , care vorbeam de ochelari! Uite cate jucarii mai are Lulu asta! Stiti ce ne mai lipseste?…Un motor de MIG 21 pe care sa-l pornim cand nu e vant! Lulu, am auzit ca aia de la Kogalniceanu au cateva care vor sa le caseze! …Cred ca le dau la jumatate de pret! …Cine ne-o mai fi pus si pe noi sa ne apucam de sportul asta !?

    1. 138 usd . E wireless si indica destul de corect . Mai e una cu afisaj pe net , cu pret apropiat dar nu am gasit-o atunci cand am cautat .

  2. a incercat cineva vreunul din modelele garmin foreruner la windsurf?
    Intreb pentru ca desi par rezistente la apa, producatorul le recomanda ca fiind “rezistente la imersie accidentala max 1m adancime max 30 min.” Pare OK, dar pentru windsurf si sporturi acvatice in general Garmin a scos modelul 310 , evident cam de doua ori mai scump.
    Totusi parca n-ai vrea sa-ti faci din ceasul de cateva sute de lei boloboc cu bula.
    Dar daca a testat cineva, ar fi bine de stiut, ar fi o varianta faina de vitezometru cu GPS. (si alte facilitati, vezi cat ai parcurs, eventual iti ia pulsul – ar fi interesant de vazut niste valori, etc)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *