Windsurfing Lectia nr 0 Cum incepi sa inveti windsurfing

Windsurfingul este un sport extrem , complex si dificil . Poti insa alege intre a lenevi la soare si a practica un sport deosebit de frumos si sanatos . Desi e catalogat extrem , acest sport poate fi practicat si ca relaxare in aer liber . Tu  vei alege  modul in care vrei sa-l practici . Ca pe o plimbare lejera pe apa calma , pe o placa confortabila si stabila , timp in care admiri peisajul . Sau……….vrei sa te incarci de adrenalina , trecand ca vantul pe deasupra apei . Oricum nu poti ajunge la a doua varianta fara sa o parcurgi pe prima . Optiunea inseamna sa te opresti la prima sau sa continui . Inceputul poate fi usor sau greu . Poti sa inveti singur in cativa ani , ori sa alegi varianta usoara de a lua 10  ore de instructaj calificat . Folosind echipament pus la dispozitie de scoala , windsurfingul poate deveni distractiv in cateva ore . La scolile de windsurf poti folosi  echipament  adecvat pentru incepator , ce te ajuta sa deprinzi foarte usor manevrarea placii si a velei . Vei primi echipament potrivit staturii tale pentru nivelul de incepator   ( vela , placa) . De asemenea siguranta ta e maxima , revenind in sarcina scolii la care inveti . Pentru aceasta vei fi asistat continuu de pe uscat , cu skijetul , barca su cu instructorul alaturi de tine pe plca . In windsurfing primeaza manevrarea placii , iar pentru asta ai nevoie de echilibru pe care nu-l poti avea pe o placa de 50 cm latime . Daca mai iei si o vela de 9m ………..esti sigur in apa . Urgent ! Vei primi deci o placa mare ce iti va da siguranta si incredere , pe care te vei putea plimba de la un capat la celalalt linistit . Vei fi liber sa inveti controlul velei neincomodat de balans . Cu un asa echipament nu o vei zbughi rapid in larg de unde ar trebui sa te si intorci  si  vei invata sa-l manevrezi in scurt timp . Cursul urmator te va initia in intoarcerile rapide  . Vei merge mai rapid , vei intoarce mai repede si vei invata sa manevrezi vela mai rapid . Poti apoi folosi trapezul pentru a descarca din forta aplicata asupra bratelor . O scoala buna te poate invata rapid toate acestea  . Desigur ca sunt si cursuri pentru avansati dar asta e alta poveste .

Tine minte  ca echipametul pe care ai invatat nu e cel pe care-l vei folosi in continuare decat daca te angajezi instructor la scoala .  Dupa ce practici un sezon pe el (30 zile efective )  , iti trebuie  o placa mai usoara , mai rapida si o vela mai mare pentru a intra in planaj , folosind trapezul si bagand picioarele in strapsuri . Cand inveti windsurfingul exista mai multe abilitati si deprinderi pe care trebuie sa le capeti si pentru asta e nevoie sa alegi echipamentul adecvat , pentru a o face in cel mai scurt timp . PLANAJUL ! Vei accelera , placa se va desprinde de apa si vei descoperi o lume noua . Accesezi o viteza de 10 ori mai mare . Va fi ca un bum sonic pentru tine . Placa nu va mai dizloca apa la inaintare ci va aluneca pe deasupra . De acum nu mai exista limite . Te poti deplasa oriunde .

Pentru asta insa va trebui  sa iti cumperi echipament propriu . Ei bine ! Cum alegi echipamentul ? Pentru asta insa , trebuie sa ai cateva notiuni despre placi si vele . Voi incerca sa explic asta intr-un articol viitor .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *