Windsurfing Lectia nr 11 Alegerea corecta a placii , velei si a finei

Multi ma intreaba cum sa procedeze la alegerea placii , a velei si a finei , raportate la greutatea lor . Voi incerca acum sa lamuresc aceasta dilema .

Trebuie sa stii ca pentru a putea naviga cu randament optim de viteza si efort minim , iti trebuiesc mai multe seturi de echipament . Acesta se combina functie de greutate si puterea vantului . In afara greutatii corporale , toate sunt variabile . Ha ! Uneori si aceasta e tot o variabila . O placa de un anumit volum , recomanda ca dimensiunea velei si a finei sa se incadreze in anumite limite . Alegerea exacta se face impusa de conditiile de vant . La un vant slab atasezi cea mai mare vela admisa de placa si implicit cea mai mare fina . La vant puternic cele mai mici . Trebuie stiut ca daca la o vela mica montezi o fina mare , vei simti o tractiune laterala in brate , mai puternica , fara a castiga in viteza .Vei munci mai mult si fara spor . Daca insa fina e prea mica in raport cu vela , deriva va fi mare si pozitia ta pe placa , tare incomoda . Trebuie asadar sa alegi combinatia ideala .

Pentru ajutor , atasez foto cu tabele de alegere a echipamentului . Exemplificarea e pentru placile Starboard ISonic (Slalom) , dar se poate extrapola la toate placile Slalom indiferent de brand . Am ales o placa Slalom deoarece ea poate acoperi toate conditiile de vant si greutate . Primul tabel reprezinta combinatiile ideale de placa+vela+fina . Cel de al doilea te ajuta sa iti alegi combinatia ideala in raport cu intensitatea vantului . Ultimul tabel te ajuta sa alegi combinatia ideala pentru greutatea ta , atunci cand nu ai decat una singura . Sper ca dupa ce studiezi combinatiile vei face cumparaturi in cunostinta de cauza  . Succes !alegerea-placii


Calculator online pentru a afla dimensiunile corecte gasesti AICI .

 

Incepatorii trebuie sa opteze pentru o placa de 160-180 Litri si vela de 5-7m . De preferat planse usoare de ultima generatie pentru a fi de ajutor la invatarea planajului .

Alegerea echipamentului pentru cursanti si incepatori se gaseste AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *