Soma Bay – Safaga – Egipt

M-am intors recent de la Soma Bay/Safaga/Egipt .Am stat o saptamana la hotelul Shams Safaga 4 stele , all inclusive ,  in dreptul caruia se afla Club Mistral (motiv pentru care  am ales hotelul asta) , iar langa se afla clubul de kiteri, ( Mistral-Skyriders , langa hotelul Imperial Shams Abu Soma) .
Spotul per ansamblu este bunicel , cu flat water la mal , dar pe cum inaintezi in larg ,   la 500m de mal  deja valurile iti creaza probleme  .  Exista si rescue,dar nu te poti baza pe ei  ca la Alacati sau la Dahab.
Doar 3 zile de vant din 6 si acela nu grozav .    Cam 3-4 Bft  ,  bun pt formula sau pt.kiteri  . Localnicii spuneau ca de obicei in noiembrie vantul e mai puternic  .
O surpriza neplacuta a fost la Club Mistral Safaga ,  patronat de un austriac ahtiat dupa bani    , care profita de faptul ca e singurul din zona cu inchirieri de echipament de windsurf si practica preturi de-a dreptul nesimtite  . Unele sunt preturile pe care le afiseaza pe site (normale de altfel cam ca peste tot la alte cluburi ,   asta insemnand cam 25 euro/zi) si altele sunt cele pe care le are el la fata locului .  Aproape dublu   si    culmea :   el vrea bani si pt zilele in care nu te dai daca nu e vant .   La nici un club din lume nu platesti   daca nu e vant   ziua respectiva   nu se ia  in considerare , cel putin la Dahab si la Alacati asa este  .
Nu a vrut sa ne faca nici o reducere de pret (noi fiind 4 persoane ), nici macar 1 euro discount  . A vrut  sa ne bage pe gat si o asigurare suplimentara pentru   echipament (care oricum e asigurat) de vre-o 9 euro/zi  , astfel ca pentru  6 zile platem  50 euro/zi  .  Macar daca ar fi fost vant adevarat, dadeam banii fara probleme  . Dar austriacul   a vrut banii inainte  , toti , cu toate ca stia ca prognoza pt urmatoarele zile nu e buna pt windsurfing .
Nu are nici  o vela cu cambere   , doar vele North X-type si North Natural  , cea mai mare fiind  de 8.8mp . Daca aveam echipamentul meu de formula era alta viata  . Asa ca m-am dat doar 2 zile , dupa care  3 zile  m-am inscris la un curs de kite. Tot la Club Mistral Skyriders (cel de langa) unde a fost cu totul alta viata.   Am luat lectii cu un francez super (Benoit il cheama) care  mi-a zis ca daca nu e vant , imi da banii inapoi, adica platesc numai orele efective in care lucram .
In fata hotelului Shams se afla un stand de vele, unde iti poti pune propriul echipament . Daca vii cu echipamentul tau  , te  costa cam 40 euro in plus la avion si inca vre-o 40$ la taxi de la aeroport , asta daca nu intra in cala la autocarul care face transferul de la aeroport la hotel  .  Poti cere la receptie un bungalow , situat direct pe plaja  ,  mai bun calitatv decat camerele din corpul propriu zis al hotelului . Asta se rezolva cu 5 euro ciubuc la receptioner .  Esti direct pe plaja si poti sa lasi placa langa bungalow noaptea . La fel este si daca iti iei camera la hotelul adiacent Imperial Abu Soma 5 stele .

In concluzie:   daca mergeti la Safaga , luati propriul echipament ,  pentru    2 saptamani cazare si per ansamblu iesiti mai ieftin!
Daca vreti totusi sa inchiriati echipament ,  tratati  direct cu baietii ( handlerii arabi de la club Mistral aflati pe plaja) nu mergeti la front desk .  Ei va pot aduce echipament contra sumei de 20-25 euro/zi. Puteti negocia direct cu ei . Noi asa am facut in ultima zi cu vant.
Apa e calda ,  cam 28 grade tot timpul anului , temperatura aerului  25-35 grade in noiembrie , nu iti  trebuie nici macar neopren scurt , doar un tricou de lycra ….numai vant sa fie!!!

Hai noroc si zile cu vant  la toti windsurferii din Romania!

Dorin Sandici

One Comment on “Soma Bay – Safaga – Egipt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *