Hydrofoil windsurfing

Hydrofoilul a generat o revolutie in windsurfing asemenea funboardului in anii 80 . La fel cum funboardingul ce parea la inceputuri prea dificil a devenit windsurfingul de azi si hydrofoilul a cucerit toate ambarcatiunile de la placile de surfing la yachturile de concurs. Aceasta aripa asigura o accelerare si planare deasupra apei la o viteza a vantului sub cea normala de planaj. Un windsurfer de 75kg poate plana de la 8 knots, fara probleme. Mersul in suspensie deasupra apei iti da o senzatie de plutire in liniste deplina. Valurile nu mai impresioneaza, chopul nu mai deranjeaa placa si navigatia e lina. Timpul petrecut pe apa intr-un sezon se dubleaza . Conducerea e simpla, cu toate ca e un pic altfel decat cu echipamentul normal de windsurfing. Ca de obicei in windsurfing, la vant slab sunt avantajati tot windsurferii de talie mica ce folosesc si un echipament mai mic pentru a intra in planaj.

Pentru inceput la o greutate de aproximativ 75kg, placa folosita trebuie sa fie de minim 130L cu o latime de 80cm, daca ai o talie mai mare poti folosi o placa Formula de 160L. Foilul pentru inceput trebuie sa fie mai scurt pentru a evita caderile de la inaltime si a mentine cantitatea de curaj necesar navigatiei la inaltime. Deci o lungime a eleronului de 70-80cm ar fi ideala.Vela 6-7m.
Este adevarat ca datorita vantului in rafale, in romania este un pic mai dificil sa mentii placa la inaltime constanta dar asta nu afecteaza filingul .

Pretul echipamentului e mare la fel ca orice alte componente pentru echipamentelor nautice . Un hydrofoil de aluminu porneste de la 700 euro si se ajunge pana la 2500euro unul full carbon.
Eu la cele 120kg ale mele, folosesc o Formula de 160L (140L pe vant mai tare), foil de 85cm si vela de 9,5m.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *