Componente wingfoil

 Wingfoilul este compus din board, wing(aripa) si hidrofoil. 

       Boardul este special conceput pentru navigarea deasupra apei si are volume diferite conforme cu greutatea riderului si cu tehnica de care dispune.  Incepatorii pornesc cu o placa mai mare cu 30L fata de greutatea lor. Cu timpul aceasta se micsoreaza progresiv . Pe partea de jos are doua canale,  pe care se prind suruburile de fixare a catargului. Este confectionata in jurul unui miez usor din materiale compozite , fibra de sticla, PVC, intarite cu kevlar sau carbon si rasina. Suprafata pentru talpi este acoperita cu un material moale EVA, pentru inmbunatatire aderentei. Dimensiuni intre 30-90 litri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Wingul este o aripa cu bordul de atac si un strut central gonflabil cu ajutorul caruia sta intinsa aripa. Cu cat bordul este mai tare aripa retine mai mult vant.  Incepatorii pornesc cu o aripa mica pentru a deprinde miscarile si a nu atinge apa cu coltul wingului. Pe strutul central este fixata o bara sau mai multe manere de care se poate tine cu mainile. Materialul este unul special numit 50D Nano ripstop, care este subtire, usor si este rezistent la intindere si la rupere.

Dimensiuni cuprinse intre 2-9m.

Hidrofoilul sau simplu foilul este un profil de avion prins de placa cu ajutorulu unui catarg de 35-105 cm. Desi l-am lasat la final, este cea mai importanta componenta a echipamentului de wingfoil. Lungimea forma si rigiditatea dau caracteristicile dorite pentru a avea ridicare usoara, viteza, stabilitate si manevrabilitate.

Hidrofoilul este compus din:

-Aripa fata(mai mare), care asigura portanta, gestioneaza ascensiunea, creeaza forta ascendenta. Aripa este confectionata din carbon de dimensiuni 550-2400cm2.

-Fuzelajul care uneste aripa fata, aripa spate si catargul. Trebuie sa fie foarte rigid si solid. Cu cat fuzelajul este mai mulg cu atat stabilitatea este mai mare. Fuzelajul poate fi din carbon sau aluminiu si poate fi reglabil. Dimensiuni 34-56cm

-Aripa spate sau amortizorul. Toate componentele pot fi din carbon sau aluminiu cu titan, combinate sau din acelasi material. Dimensiuni 24-37cm

-Catargul  componenta care face legătura dintre bord și fuzelaj cu aripile.  Rigiditatea catargului este esentiala si asigură stabilitatea foliei.Dimensiunile catargelor pot fi intre 30-105 cm.
-Aripa spate,  oferă în principal stabilitate verticala. Suprafața acestei aripi este adesea mult mai mică decât aripa frontală portantă. Materialul este de obicei carbon. Aripa din spate poate fi reglabilă prin schimbarea unghiul aripii față de fuzelaj.

-Placa de sus, face legatura intre catarg si board cu ajutorul a 4 suruburi. La catargele de carbon aceasta poate face corp comun cu catargul.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *