Reguli de navigatie in Windsurfing-Lectia 22

In primul rand trebuie sa retii ca aceste reguli sunt facute pentru a pastra  siguranta tuturor pe apa .  Trebuie sa rescpecti dreptul tuturor de a naviga . Evitarea accidentelor provocate de coliziuni , este prioritara aratarii degetului mare . Acesta e un gest ce nu are ce cauta pe apa .
In 1972 a fost adoptat Regulamentul internațional pentru prevenirea abordajelor pe mare ce stabileste drepturile si obligatiile ambarcatiunilor angajate indiferent de sistemul de propulsie . Windsurful si kitul au fost asimilate ambarcatiunilor cu vele .

Deci :
Pentru a ajunge nevatamat la mal atat tu , cat si ceilalti navigatori trebuie sa respecti urmatoarele reguli de prioritate , ce se aplica tuturor ambarcatiunilor :

1) Evita orice coliziune , chiar daca pentru asta trebuie sa iti schimbi traseul sau directia de mers  .

2)Cand doua ambarcatiuni merg cu vanturi diferite , ambarcatiunea cu mure tribord are totdeauna prioritate . (mura = coltul de downhaul >>de jos langa catarg al velei ; babord = stanga ;tribord = dreapta )  Altfel spus ambarcatiunea cu vant din tribord are prioritate . Pentru o mai usoara memorare : windsurferul cu MANA DREAPTA sau piciorul drept inainte are prioritate .
Atentie ! Cel ce executa sarituri cu rotiri ce schimba bordul , pierde prioritatea . De evitat sariturile la intalnire .
prioritate windsurfing

 

 

 

 

 

 

3 ) Atunci cand amandoua ambarcatiuni au aceleasi mure (merg cu vant din aceeasi directie ), cea de sub vant are prioritate . 

prioritate windsurfing in vant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 ) Cand 2 windsurferi sunt angajati pe val , cel situat mai sus are prioritate .

5) Windsurferul ajuns din urma are prioritate .

ajuns din urma

 

 

 

 

 

 
6) Windsurferul ce iese din apa va da prioritate celui care intra .
>>>>> Dacã exista indoiala în ceea ce priveşte pericolul de abordaj, trebuie sa se considere ca acest pericol exista. Dacă este nevoie, ca să se evite un abordaj, sau pentru a se câștiga mai mult timp pentru aprecierea situației, nava trebuie să reducă viteza sau să oprească complet

Atentie la inotatori .

Nu insista asupra dreptului tau de trecere pentru ca e posibil ca celalalt sa nu cunoasca regulile sau pur si simplu nu te-a observat . In concluzie , recomand tuturor , ca indiferent de prioritate sa caute sa evite orice coliziune ce va poate tine mult timp,  sau chiar definitiv departe de apa . 

Retine ca cel cu mana dreapta sau piciorul drept in fata (spre botul palnsei ) are prioritate la intalnire .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *