WINDSURFING LECTIA NR 4 “Plecarile din apropierea plajei , Beach starts”

In windsurfing denumirea consacrata e “start beach” . Denumire improprie . In fapt se pleaca de la apa mica ( pana la genunchi ). A fost adoptat acest termen , pentru ca se porneste de langa plaja . La unele concursuri de windsurfing , startul se da de la mal ( plaja ) si se pleaca in acest fel sau chiar de pe nisip cu placa in mana . Principala deosebire intre un windsurfer incepator si un mediu sau avansat , consta in modul cum ridica vela din apa . Incepatorul depune efort enorm sa o traga din apa , dupa ce a obosit deja urcandu-se pe placa . Avansatul este ridicat el insusi din apa , de vela , cu un efort minim . Tin minte cum la inceput , eram epuizat dupa efortul de a ma urca pe placa ( mai ales cand erau valuri mari ) si dupa chinul ridicarii velei , tocmai cand ajungem in pozitie de mers , imi doream sa ma odihnesc un pic . De aceea consider ca este foarte important sa inveti ” beach starts ” . Vei avea in acest mod o mult mai mare disponibilitate de efort pentru a naviga si de a transforma in placere acest sport .

Pentru inceput , vreau sa retii ca toate manevrele efectuate in winsurfing impun pozitia corpului intre vela si vant. TOATE !!!!!!!! Indiferent daca , mergi pe langa placa ,vrei sa te urci pe aceasta sau vrei sa ridici vela din apa . Deci : orice initiativa ai in apa , in legatura cu manevrarea windsurfului , ____trebuie sa fii pozitionat intre vant si vela . Inaintezi deci in apa , pasind pe langa placa pe partea vantului , vela culcata pe placa avand catargul inspre vant , tinandu-l cu ambele maini de desupra ghiului . ( foto nr.1 de deasupra ). Mergi in apa ,  pana aceasta iti ajunge la genunchi . Lungimea finei determina adancimea minima a apei ( atunci cand te sui pe placa nu trebuie sa intre fina in nisip ) . Pozitionezi botul placii (cam 20 grade mai jos fata de directia vantului ) , apuci ghiul cu ambele maini , ridici vela pozitionand-o pe directia vantului ( sa fluture ) . Pui piciorul din spate pe placa ( cam la jumatatea distantei catarg-coada placii ) . Nu pasesti pe placa ci doar asezi piciorul acolo , imobilizand placa . Dupa ce ai fixat cu piciorul din spate placa , impinge botul placii si mai jos fata de vant . Trage de ghiu incet spre tine , cu mana din spate , flexand-o , concomitent cu aplecarea usoara a velei spre in fata , cu celalalt brat , intins ( permitand astfel vantului sa incarce vela ). Vei simti cum vela incepe sa traga . Foloseste acesta tractiune pentru a te ridica , pasind rapid pe placa si cu piciorul din fata , in spatele gatargului .( foto 2 ) Atentie ! Lasa-ti greutatea pe piciorul din spate ( flexat ) si impinge cu piciorul din fata intins , la baza catargului . ( foto 3 ) Altfel risti sa fii catapultat peste vela . Pentru a evita asa ceva este bine sa alegi o zi cu vant usor si apa fara valuri .

Acum dupa ce ti-am aratat etapele , sa iti spun si cateva trucuri . Daca vantul este slab nu astepta sa te ridice numai el . Fa un balans in fata arcuind piciorul din apa . Cu cat vantul este mai slab , cobori din vant botul placii mai mult . O vela mai mare , face ridicarea pe placa mai usoara din cauza portantei . Ai grija ca ghiul sa nu fie montat prea sus . O pozitie mai joasa a ghiului avantajeaza ridicarea din apa dar ingreuneaza navigatia . Incearca plecarea de la adancimea minima , pentru ca pasul de ridicare sa nu fie prea inalt si balansul prea mare . Daca ai ratat , revino iar la apa mica . Apa calma , fara valuri este ideala pentru exersat . Invatarea corecta a acestei plecari este o buna premisa pentru urmatorul tip de plecare ( plecarea din apa – waterstart ). Pe masura ce iti iese plecarea “Beach Starts” , o repeti , la apa din ce in ce mai mare . Nu-i asa ca incepe sa devina placut ? Iti mai tremura mainile si picioarele de la efort ? Vezi ? Ai mai facut un pas . Mare ! Te felicit ! _______P.S Multumiri lui Finian Maynard , detinatorul Recordului Mondial de viteza ce demonstreaza in foto plecarea de langa plaja .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *