Rana protejată

Pe parcursul activitatii noastre capatam anumite rani specifice . Basici sau bataturi rupte la palme rosaturi ale epidermei cauzate boom sau de footstrapsuri , taieturi de la fina sau alte plagi aduse din afara activitatii nautice . 

TOTDEAUNA trebuie sa veti la voi o trusa medicala de urgenta in care nu trebuie sa lipseasca apa oxigenata  pentru curatare , rivanol si alcool medicinal pentru dezinfectare , pansamente sterile , fase , leucolpast , plasturi . Nu uitati sa le reinoiti pe cele aflate in masina personala .

Sfatul meu este sa nu intrati pe apa cu plagi deschise pentru ca apa impedica cicatrizarea , roade daca este sarata si aduce un aport de bacterii daca e dulce . In locurile inde nu exista frecare se pot folosi plasturi rezistenti la apa care au un strat ce nu se lipeste de rana . Eu am un leucoplast cauciucat  lat de 10 cm primit de la un elev si e nemaipomenit  . Pe rana in curs de vindecare pun servetel de hartie pentru a nu rupe crusta de vindecare si apoi aplic lucoplastul pe o suprafata mai mare . La ranile mici din zonele unde nu rezista leucoplastul se pot folosi izolatori  siliconici cu uscare rapida ce sunt intr-o sticluta asemanatoare ojei cu o pensula asemenea . Se alica 2 , 3 straturi si rezista pana la sfrsitul sesiunii de windsurfing . Am cumparat asa ceva de la magazinele de bowling unde  degetele sunf frecvent traumatizate de frecarea din gurile bilelor .  Exista la farmacii si un spray plasture ce se pulverizeaza pe rana si depune un strat elastic protector .

Ultima metoda , cam neortodoxa dar deloc de neglijat si testata frecvent de mine e aplicarea de Picatura pe o rana daca aceasta e de pana la 4-5 mm . Stratul obtinut are avantajul ca se usuca rapid si izoleaza dar e dur si se curata la frecare  . Daca este mai mare pana la 2 cm poate fi acoperita cu cateva straturi de PRENADEZ , spre margine se lasa un strat mai subtire pentru a fi mai rezistent la desprindere  .  Cu cat e mai gros  . cu atat mai usor poate fi dat jos la final  . Prenadezul rezista la efort din cauza flexibilitatii ,  izoleaza foarte bine de apa dar si micsoreaza  durerea la atingere . 

Cel mai bine ar fi sa asteptam sa se vindece rana fara a iesi pe apa in acest timp . Dar cine e in stare sa lase sa se iroseasca o portie buna de vant ?

One Comment on “Rana protejată”

  1. E un spray special se gaseste in farmacii care si dezinfecteaza si e si impermeabil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *