Istoricul echipamentului de windsurfing – Lectia nr 20

windsurfing

Acesta este desenul primului brevet al windsurfului din 1968.
În 1948 , Newman Darby a conceput pentru prima data o ambarcatiune ce era actionata de un greement tinut in mana , legat de coca cu o articulatie . Coca era un mic catamaran de altfel . Newman Darby spunea ca el ar putea pilota o barcă cu pânze convenţionale de 3 metri prin aplecarea velei in fata si in spate , chiar şi fără o cârmă . Darby nu a obtinut brevet pentru desenul lui , dar cu toate acestea, el este recunoscut ca inventator al primului windsurf.
Pe baza ideii lui Darby si a cunostintelor proprii ,californienii Jim Drake ( marinar şi inginer) şi Hoyle Schweitzer ( surfer şi schior) au primit primul brevet pentru windsurf in 1968 . Navigatorul find numit windsurfer .  Rezumatul patentului suna cam asa asa : Aparat propulsat de vant , pe care e montata o legatura universala ce tine un catarg . O pereche de curbe legate rigid de catarg , transversal, intind vela si asigura manevrarea  acesteia , in fata si in spate , de catre un navigator pentru a o directiona .
Ei au  introdus de asemenea , un derivor si o fina la plansa . Primele placi de windsurf au fost produse abia in 1970 ,cand Hoyle Schweitzer au inceput productia , ele aveau 3,5 m lungime şi cântăreau 27 kg. Se numeau Schweitzer Windsurfer si erau produse din polietilena . Aceste placi erau durabile si folosite atat de incepatori cat si de avansati . La urma urmei , alte placi nu existau.
Spre sfarsitul anilor 70 acest sport a devenit foarte popular in Europa , unde sportul individual era mai apreciat decat cel colectiv . Asta a dus la dezvoltarea productiei de echipamente in acesta zona . Zeci de producatori europeni au produs propriile lor versiuni de Windsurf , şi astfel sa nascut o industrie infloritoare ce a explodat spre finele anilor 80 . Americanii au început să cumpere planse produse in Europa , o tendinţă care a continuat şi în anii 90. O data cu declinul pietei , mai multe producătorii europeni au mutat producţia în Tailanda . Aproximativ 75% din toate plansele sandwich sunt produse azi în Thailanda .
Primul Campionat Mondial de windsurfing , a avut loc în 1973. Windsurfingul a devenit sport olimpic în 1984, pentru bărbaţi şi 1992 pentru femei.
Acum, după aproape 40 de ani , windsurfingul este pe deplin maturizat ca sport, , cu echipamente pentru avansati , incepatari , precum şi pentru copii. Windsurfing – cel mai bun sport pe apă se intorce din nou la mase.

home

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *