Istoric producatori de planse

freestylewave-ltd-120Dupa patentarea windsurfului de catre Jim Drake si Hoyle Schweitzer in 6 ianuarie 1970 (dupa o asteptare de 2 ani ) , a inceput era windsurfingului . In ciuda disputelor asupra paternitatii ideii , iscate in fapt pentru dreptul de productie .

windsurfer_logo1Primul producator de planse de windsurfing a fost Windsurfing International, California -USA . Companie creata de Hoyle Schweitzer si sotia sa Diana , inca din 1968 , inaintea obtinerii patentului de inventie .

.Mistral LogoApoi Peter Brockhaus a pus bazele windsurfingului european infiintand in 1972
compania Mistral in Germania . Ei au trecut la fabricatia in serie beneficiind de licentiere din partea lui Hoyle Schweitzer . Mistral a dezvoltat proiecte ce au stat la baza planselor long-boards moderne . Mistral one-design fiind una consacrata competitiilor .

Hifly_Logo1978 e anul infiintarii companiei germane HiFly . Au produs planse robuste si durabile , foarte apreciate de incepatorii din acea vreme .

bicsport_logoIn 1979 se formeaza compania Bic Sport ce a preluat mijloacele de productie de la o firma falimentara Tabur Marine . Bic Sport ajunge la o productie de 15000 de planse recreationale pe an .

Anul 1980 aduce pe piata Drops infiintata de italianul Mario Vinti ce a produs prima sa placa in garaj . A ajuns in timp un bun designer si inovator in domeniu .

f2In 1982 acelasi Peter Brockhaus , pleaca de la Mistral si fondeaza F2 windsurfing . F2 a adus multe imbunatatiri planselor lansand modele consacrarte ca :Starlit, Sunset, Bullit, Comet si Strato .

starboard_logo2În 1994, Svein Rasmussen de patru ori campion mondial pune bazele Starboard în Thailanda .Conceptia celor de la Starboard de a face windsurfingul cat mai usor , duce acest brand in fruntea producatorilor de planse . In 1997 prin venire lui Jim Drake proiectarea si testarea noilor placi a ajuns pe culmi inalte , impunand produsele lor pe piata de profil . Marea lovitura au dat-o in 1998 cu plansa GO , plansa mai scurta si mai lata decat majoritatea celor existente . Asta a facut ca windsurfingul sa poata fi practicat oriunde si nu numai in spoturile cu vant puternic . Go se lansa rapid in planaj, oferind stabilitate si viteza pe un vant mai slab . Aceasta plansa imbina performanta cu confortul si distractia stabilind standardul ce se regaseste si in ziua de azi . Din 2002 Starboard a devenit liderul industriei de profil .

rrd_logoAnul 1995 aduce in scena RRD (Roberto Ricci Designs) infiintata de Roberti Ricci in Italia .
Nume ce va deveni impunator in lumea windsurfingului .

fanatic_logo_dropAlta firma germana ia nastere la mijlocul anilor 90 . Fanatic , un nume orientat pe planse de val si freestyle .

logo-jpIn 1997 un renumit windsurfer Australian , Jason Polakow fondeaza JP-AUSTRALIA sau pe scurt JP , un nume bine cunoscut freestylerilor si celor ce naviga pe val .

La finele anilor 90 in Elvetia ia nastere AHD – Advanced Hull Dynamics ce a realizat planse de succes in zona Race (formula si slalom ) si nu numai .

In timp designerii au migrat de la un brand la altul infiintand noi firme cum ar fi Quatro , Goya , etc

2 Comments on “Istoric producatori de planse”

  1. Pe prietenul nostru Stefan il cheama tot Schweitzer ! Oare o fi neam cu ala?…Mai mult ca sigur,pentru ca si el e windsurfer….Si s-a apucat de windsurf cam in aceeasi perioada in care celalalt proiecta placile !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *