Windsurfing Lectia nr 17 – Clasificare si stiluri

Pentru a avea idee de ceea ce vrei sa faci si ce echipament sa achizitionezi , voi descrie aici clasele de windsurfing.

Clsa Olimpica (Formula RS:X) – E singura clasa la care toti concurentii merg cu acelasi tip de placa si vela . Acestea sunt omologate pentru cursele olimpice . Placile sunt mai lungi  decat  Formula . Regata  consta in parcurgerea unui traseu format din 3 sau 4 balize , pentru a se merge pe toate aliurile de vant (strans , travers si pupa) Se aseamana  cu Formula Race .

Formula Race – Clasa de mare performanta la un vant mediu  ca si la cea Olimpica . Diferenta e ca fiecare concurent poate folosi orice echipament doreste si se desfasoara de obicei la 2 balize pe vant travers , ocolind baliza pe aceeasi parte (pe partea din vant ). De aceea  si cea mai rapida la acest nivel de vantde12_ 18 km/h . Plansa e mai scurta decat cea RS:X si are latime de 1m pentru a permite o accelerare rapida iar velele sunt cuprinse intre 9 si a12,5 m. Echipamentul Formula urca excelent in vant , dar e si mai greu de manevrat din cauza dimensiunii mari a velei  si a finei .

Slalom – La fel ca si la Formula  la un vant mai puternic de  18-65 km/h . Diferenta o da si traseul format din 2 sau mai multe balize si modalitatea de ocolire a acestora . Viteza este superioara datorita vantului mai puternic . Plansele sunt ca si cele formula dar mai lungi si mai inguste , cu fine mai scurte , iar velele sunt de la 9m in jos.

Super X – Un Slalom combinat cu freestyle  datorita obstacolelor din parcurs (tuburi gonflabile peste care se sare ) si a elementelor free obligatorii ce trebuiesc executate pe traseu . E o clasa spectaculoasa . Concurentii poarte achipament de protectie impotriva accidentarilor .

Speed – Aceasta e o clasa superspecializata in care se urmareste atingerea recordului de viteza pe apa . Se desfasoara in conditii speciale , pe apa plata si cu vant puternic  . Echipamentul este personalizat , cu scopul atingerii vitezei maxime pe parcursul a 500m . E o clasa la care de catiava ani se intrec 2 surferi > Mainard su Albeau .

Freestyle – Spre deosebire de celelalte clase aici competitorul nu trebuie sa se incadreze in traseu , nici nu urmareste sa ajunga undeva . Castigatorul este hotarat de o  jurizare ce apreciaza creativitatea si lejeritatea miscarilor concurentului , acordand puncte . Echipamentul nu urmareste performanta ci doar usurinta in manevrare .  Exista mai multe feluri de freestyle . Light Freestile _manevre pe apa plata si vant slab ; Jump -Freestyle _ in principal sarituri ; etc.

Wave – De fapt Freesyle pe val . Consta in special pe desprinderi de val , pe amplitudinea acestora si pe numarul de rotatii in aer . Foarte , foarte spectaculos .

Trebuie spus ca unele clase se practica si indoor . Exista incinte specializate unde pe marginea bazinelor sunt montate ventilatoare puternice . In acest fel se practica slalom , freestyle si jumping la trambulina .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *