Vantul de la noi

wind-04Romania nu este o tara cu procentaj mare  de vant pe parcursul unui an . In lunile ianuarie , februarie , martie aprilie si septembrie avem vant in proportie de 30% din timp . Luna aprilie ajunge uneori la 40 procente . Directia majoritara este Nord .

grafic vant romania

Nici viteza vantului nu ne avantajeaza prea mult . La Marea Neagra avem viteze cuprinse intre 15 si 35 km/h . De obicei cei 15 km/h sunt produsi de schimbul termic ( briza ) intre apa si uscat .

 

 

Vizualizeaza aici arhiva vantului 2010-2012 la Mamaia .

Un alt inconvenient al vantului de la noi este fluctuatia intensitatii lui . Cu cat sufla mai puternic , cu atat diferenta intre baza si varful rafalei este mai mare . Se ajunge la un varf cu viteza dubla fata de baza .  Asta face navigatia mult mai grea pentru ca nu poti sa ai echipamentul adecvat pentru cele doua margini si nici nu poti pastra o pozitie constanta de mers . Trebuie sa privim si partea pozitiva a acestei situatii . Atunci cand mergem in locatiile consacrate cu vant puternic si constant ne vom descurca cu muuuuult mai bine . Chiar suntem surprinsi de progresul brusc pe care-l avem .

Durata vantului pe parcursul unei zile este de multe ori de scurta durata si cu schimbari de directie . Prognoza de vant poate sa arate 4 ore de vant si in realitate sa avem doar o jumatate de ora la dispozitie . Directia se poate schimba chiar si cu 180 de grade fata de prognoza .

Vantul cel mai bun pe litoralul nostru este cel din SUD . Este un vant mai cald si mai plin .  Nu are diferente de putere ca vanturile din alte directii . Urmatorul e cel din NORD , apoi EST . Cel mai nazuros vant este cel de WEST , vant de uscat generat in majoritatea cazurilor de un front atmosferic . Este un vant violent cu rafale puternice si foarte inconstant .  Cand sufla vantul din WEST  este recomandat lacul Techirghiol sau Tasaul in detrimentul marii . Lacul Siutghiol -Mamaia este bun pentru orice directie dar cu chop (val scurt si des).

Conditiile de vant de la noi sunt propice invatarii windsurfingului pentru care ne ajung cei 10-15km/h generati de briza zilnica din primavara pana-n toamna . Pentru scolile de kiteboarding e mai greu deoarece vantul iti asigura flotabilitatea si nu este  suficienta briza  .

Chiar daca nu suntem o zona specifica  pentru windsurfing  ,  trebuie sa ne consideram norocosi ca avem apa pe care navigam  , vantul si temperatura moderata de la Mamaia . Altii nu au nimic din toate astea .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *