Intoarcerea la mal

windsurfing MamaiaPoate ca ai avut ocazia neplacuta de a te intoarce la mal , altfel decat ai plecat . De multe ori , te afli in imposibilitate de a te intoarce cu vela in picioare la mal . O simpla scota de intindere rupta , catarg , ghiu sau fina rupte sunt motive ce te fac sa ramai in larg . De asemenea poti ramane fara vant si curentul marin te trage spre larg . In aceeasi situatie te afli daca nu mai faci fata unui vant off-shore ( spre larg ) .

Cum procedezi sa ajungi in siguranta la mal , daca nu e in zona nici o ambarcatiune de salvare ?
Trebuie sa te bazezi doar pe fortele tale . In toate cazurile nu se mai poate folosi vela .
1) Strangi vela si sa o legi impreuna cu ghiul si catargul de plansa . Nu ar strica sa repeti de 2 ori IN APA ADANCA , demontarea velei si legarea componentelor de plansa . Pentru legare se foloseste scota de intindere a velei pe care o treci prin foot straps . Acest procedeu se foloseste cand catargul e rupt sau e vant puternic .

2) Pui vela pe plansa cu baza catargului inainte , te bagi pe burta intre ghiu si vela si inoti . Procedeu recomandat cand ramai fara vant .Cand nu e vant poti pune vela si cu varful inaninte .

3) Abandonezi vela si racordul flexibil . E procedeul ce te ajuta sa ajungi cel mai rapid la mal . RECOMAND . Ar trebui sa fie pe pozitia nr1 .

Oricine a dat bani pe echipament tine la el si renunta greu sau deloc la ceva . Trebuie sa gandesti ca un chirurg de la urgenta . Daca membrul e cangrenat ce faci ? TAIAT si ARUNCAT . Nimic nu e mai valoros decat VIATA TA .

Dupa ce ai scapat de vela , te pui pe burta si vei inainta rapid spre siguranta uscatului .

Sfatul meu e ca dupa ce vei citi acest articol , sa hotarasti corect ce vei face cand vei intalni situatia expusa .

Amintesc aici de COSMIN PAUNA devreme plecat pe windsurf din aceasta lume .
Cunosc multe cazuri in care windsurferi au disparut incet ,  in timp ce comunicau cu prietenii  de la mal .
Ultimul exemplu , petrecut acum o saptamana la Vama Veche . Pe scurt :windsurfer  ramas fara vant  # plecat prieten in cautare barca # nici o barca # departat in larg de curent# soc hipotermic # delir# uffffffffffffffffffffffffffff ! #ABANDONAT VELA SI TRAIT .     Daca doriti va dau adresa protagonistului .
***Vesta de salvare iti va fi de mare ajutor daca o ai .
Repeta de cateva ori o intoarcere pe placa cu vela culcata , sau demontarea velei in apa .

3 Comments on “Intoarcerea la mal”

  1. M-am intors tare greu la mal cand a cedat funia de la coada ghiului . Trei ore pana la mal. Pe partea opusa .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *