Reguli de siguranta

copil   Inainte de a pleca spre apa , spune-i cuiva unde mergi si pentru cat timp , eventual mai ia pe cineva cu tine , verifica previziunea meteo .

Inainte de a iesi pe apa trebuie sa verifici greementul sa fie integru , fara scote uzate  , catargul fara uzura accentuata langa ghiu sau la contactul cu cambersii . Powerjointul nu trebuie sa prezinte crapaturi si filetul piulitei sa fie integru . Fina sa nu fie crapata si surubul ei in regula .

Imbracamintea  sa fie adecvata temperaturii . Neopren , licra , pantofi de apa , sapca-palarie si ochelari . Orice windsurfer trebuie sa poarte o vesta de salvare ce-i asigura flotabilitatea . Bea apa inainte de a parasi tarmul .

Pe apa nu trebuie sa fii singur . Nu iesi intr-un loc necunoscut sau unde nu se dau si alti sportivi . De preferat e sa iesi in locuri consacrate , unde exista si mijloace de salvare . Incepatorii nu trebuie sa iasa in mare deschisa . Mare atentie la inotatori sau alti sportivi cu echipamente individuale . Evita traseele barcilor cu motor sau a vaporaselor . Respecta regulile de navigatie , Evita orice coliziune pe apa  , chiar daca ai prioritate .

Nu  te departa de mal decat atat cat crezi ca te poti intoarce singur fara vela . Culcat pe placa , inotand pana la mal .  Daca vantul bate offshore ( spre larg ) , intoarcerea e foarte grea , oboseala facand-o si mai grea . Stai pe langa mal . Fi permanent constient de limitele tale si nu incerca sa le depasesti de unul singur .

Cand ai probleme in larg , nu te dezlipesti de plansa . Ea iti asigura flotabilitate . Stai cat mai sus , in genunchi sau in picioare daca se poate si balansezi bratele amplu incrucisat deasupra capului pana la picioare . Astfel comunici celorlalti ca esti in dificultate .  Evita sa stai scufundat  in apa  , deoarece pierzi mult din temperatura corpului , Stand pe plansa intarzii hipotermia . Se sta  cat mai mult scufundat in apa, doar  atunci cand sunt fulgere in apropiere .

 

O pata de culoare de intensitate mare pe echipament te ajuta sa fii mai vizibil . Daca ai o licra sau un sort peste neopren , folosestele la semnalizare . Eu am aplicat tactica asta odata cand s-a rupt catargul si am legat bluza  licra  de jumatatea de sus a catargului .

 

Pentru a te intoarce singur la mal trebuie sa stii asta https://www.windsurfing1.ro/tutoriale/intoarcerea-la-mal/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.