Site icon Scoala de windsurfing & wingfoil Piccadilly Mamaia

Windsurfing Lectia 7 :VELE de windsurfing

Atat velele cat si placile sunt impartite in categorii , functie de apa si stilul in care navighezi . .

1)De viteza ( Race , Slalaom)

2 ) Free (Freeryde , freestyle ) ,

3 )Wave . ….

1) Velele de viteza au totul pentru a zbura rapid in linie dreapta si a urca mult in vant . Daca vrei sa mergi in cea mai mare viteza acestea iti vor implinmi dorinta . Sunt desenate pentru a avea curbura cea mai eficienta pentru valorificarea vantului . Pentru a se mentine forma ideala sunt strabatute de mai multe balene si au 3-5 cambers ( balama pentru balena) ce tin balenele tensionate in catarg . Cele Race au cambersi cu tensionare reglabila . Velele de viteza presupun un efort mai mare la manevrare datorita bazei mai mari , a greutatii datorate armaturilor (balene , cambers ) . In special la intoarcere este nevoie sa tragi mai agresiv de ghiu pentru a intoarce cambersii si a pune vela in pozitie . Efortul este insa rasplatit de satisfactia zborului deasupra apei . Velele de viteza sunt cuprinse intre 7-12,5m si au mai multe setari decat alte vele .

2 )Velele Freee sunt desenate si confectionate astfel incat sa fie usoare si sa necesite o manipulare lejera . Freeryde sunt un fel de slalom mai usor dar de performanta mai mica iar freestyle sunt vele ce ce ajuta la manevrarea usoara si realizarea trickurilor , fara a urmari deplasarea rapida . Vela free este undeva intre slalom si wave . Are balene mai putine si maxim un cambers (majoritatea nici unul) . Latimea este de asemenea mai mica decat la cele de viteza . Marimea lor este cuprinsa intre 4-7,5m .

3)Vele Wave (de val) . Dupa denumire iti dai seama ca sunt pentru valuri , in special ocean . Scopul este sa poti merge pe val si sa intorci pe acesta . In general pe val se foloseste mai mult forta gravitationala ( alunecare la vale ca la surfing ) , vela fiind folosita la intoarceri si sarituri peste val . Sunt ranforsate mai mult pentru a rezista mai bine fortei valurilor ( in special la cazaturi ). Daca vei iesi cu o vela de viteza pe valuri sa nu te miri ca a pliat-o valul rupand si catargul in acelasi timp . Latimea (jos) este foarte mica iar coada este mult deasupra apei pentru a evita atingerea valului cu aceasta. Vela de val necesita o intindere pe catarg , mult mai mica decat la cea de viteza . Din aceasta cauza ele nu au curbura celor de viteza , fiind aproape drepte . Sunt cuprinse intre 3,5-5,5m .

Recomandarea mea : Pentru vantul si apele de la noi numai Race-slalom sau freeryde . Una de 7m si alta de 9m pentru a acoperi profilul de vant din zona noastra .  :))

Exit mobile version