Site icon Scoala de windsurfing & wingfoil Piccadilly Mamaia

Tendinte gresite in windsurfing – Lectia 23

TENDINTE GRESITE IN WINDSURFING – Lectia 23

Multi asociaza mersul cu windsurful , celui cu o barca cu vele . Gresit ! In afara de faptul ca amandoua sunt propulsate de vant si abordeaza la fel directiile de vant , tinuta de mers si pozitia pe ele este complet diferita . In primul rand la windsurf nu ai carma si obtii schimbarea directiei de mers , manevrand plansa cu picioarele . Cealalta mare diferenta , consta in pozitia velei atunci cand bate vantul mai tare . In timp ce la o yola , vela se inclina inspre directia in care bate vantul , la windsurf trebuie sa se afle exact in directia opusa . Inclinandu-se in directia vantului , yola descarca vantul suplimentar si se echilibreaza dinamic , aproape fara interventia navigatorului .

La windsurf  insa , acest echilibru este obtinut tocmai tragand vela mai mult peste tine . Cu cat vantul este mai tare ,  tinde sa ridice vela spre verticala , marind in acest fel si mai mult presiunea . In acest fel forta ce actioaneaza asupra velei creste din ce in ce mai mult , tragandu-te si pe tine in sus . Intregul ansamblu devine astfel foarte instabil . Daca nu iei nici o masura vei fi aruncat cu multa usurinta peste vela . Ei bine , ceea ce trebuie sa faci e sa muti centrul de greutate cat mai in afara plansei ( intinzand picioarele ) , tragand si mai mult vela peste tine , eventual mai spre coada plansei , pentru a urca in vant ( la fel cum face si skipperul unei barci cu vela , impingand echea carmei ,cand vantul e prea puternic si tinde sa rastoarne ambarcatiunea ) . Daca plansa tinde sa se desprinda complet de apa , slabesti putin coltul velei si cobori un pic din vant , impingand de piciorul din fata .

NU ridici insa nici un pic vela in sus oricat de tare ar fi vantul . Va primi astfel si mai mult vant si nu o vei mai putea controla . Nici in situatia in care vantul scade in intensitate nu modifici pozitia velei . Compensazi cu mutarea centrului de greutate mai aproape de centrul placii , indoind genunchii pana la a ajunge ghemuit pe placa . Numai dupa aceea , daca nu s-a creeat echilibrul , poti incepe sa lasi vela sa se ridice putin ,captand mai mult vant . Aceste doua miscari de muatre a centrului de greutate ( spre exterior si interior ) se vor perpetua tot timpul . Pare greu , citind aceste randuri , dar devine obisnuinta si le vei face natural , fara sa te mai gandesti la ele . Daca privesti pe apa doi windsurfrei vei vedea ca cel avansat va merge cu vela peste el si mult inspre pupa , fata de altul incepator ce va merge cu vela aproape dreapta si cu coltul mult slabit . Multi , incep sa faca aceste miscari intuitiv iar altii abia dupa mult timp de practica si lectii .

E  la fel ca si la kitesurfing unde incepatorul este invatat sa ridice zmeul cand trage prea tare si sa-l coboare pentru a mari tractiunea . Si aici ca si la windsurfing , incepatorul o face gandind intens de fiecare data . Asta pana cand gestul devine reflex ca si respiratia . Unui practicat vechi , ii este tare greu sa iti explice cum executa ceva , deoarece majoritatea procedeaza instinctiv , fara a constientiza . De aceea va sta putin sa rememoreze filmul pentru a iti da raspunsul solicitat .

Un mare obstacol in adoptarea pozitiei corecte este de altfel ,  frica elevului incepator de a nu cade pe spate cu vela peste el . De aceea toti incepatorii tin vela aplecata in bordul opus  , stand aplecati un pic peste ea , cu mijlocul indoit . GRESIT ! In felul acesta esti oricand predispus la caderea peste vela la cea mai mica pala de vant sau val .

Pe undeva este si vina instructorilor ca nu explica inca de la inceput , ca vela este cea ce ne sustine pe noi nu invers . Nu se insista pe pozitia corecta a surferului fata de greement .  In acest fel , se deprinde o pozitie defectuoasa pe plansa , ce cu greu o poti corecta in viitor . De aceea multi inecpatori intreaba , cum vor putea tine o vela mare(de 9 de ex) . Nu tu tii vela ! Ea te tine pe tine . Cu cat e mai mare , cu atat ea te va sustine mai bine .

Retine deci : Cu cat e mai mare forta ce actioneaza vela spre bordul opus , cu atat mai mult te lasi pe spate si tragi vela peste tine . Altfel , ridicand , greementul si slabind coada velei vei fi intr-un echilibru precar , si aruncat in apa , peste vela .

Exit mobile version