Site icon Scoala de windsurfing & wingfoil Piccadilly Mamaia

Briza

Pe litoralul nostru intalnim in fiecare zi briza mării . Ea ne asigura un flux de aer răcoros și curat ce vine dinspre apă .
Briza e cauzată de incălzirea diferită a uscatului și a apei mării . Uscatul preia rapid din energia solara îcălzind la randul său aerul de deasupra ce urcă . Deasupra mării aerul mai rece coboară si inaintează spre uscat luînd locul aerului cald ce se ridică . Diferența de presiune generata de căldura solară imprimă un circuit dinspre mare la nivelul solului si spre mare la altitudine , de la presiune mare spre presiunea mică . Aceasta mișcare se numește BRIZA MARINĂ . De multe ori aerul umed ascendent de pe uscat genereaza norisori albi de vreme bună ce pot fi vazuti doar deasupra uscatului si niciunul pe mare . Noaptea fenomenul se manifesta in sens invers ( dinspre uscat spre mare ) si se numește BRIZĂ DE USCAT .
In zona Constanta-Mamaia briza marină incepe de la ora 10 și se incheie la 18 . Briza noastră este CIRCULARĂ si e rotește asemenea acelor de ceasornic . Dimineața bate dinspre nord , la prînz dinspre est , dupa amiază dinpre sud . Noaptea , briza de uscat bate de la vest .
Vintul generat de briza marina are viteza cuprinsă intre 10 – 26 km/h . Este un vînt bun pentru a invata windsurfing sau kiteboarding .

Exit mobile version