Site icon Scoala de windsurfing & wingfoil Piccadilly Mamaia

Apa in care navigam

E bine de stiut ca nu toate apele pe care navigam sunt la fel de bune pentru windsurfing sau yachting . Ma voi referi aici la salinitate .
Salinitatea mai mare  a apei face ca orice corp scufundat in apa sa pluteasca mai usor .  Asta pentru ca salinitatea mareste densitatea apei .  Iar densitatea reprezinta masa unitatii de volum .  Dupa cum spunea amicul Arhimede : un corp scufundat într-un fluid , este împins  de jos în sus, cu o forţă egală cu greutatea volumului de fluid dezlocuit . Deci cu cat creste greutatea volumului de lichid dezlocuit , creste si forta de impingere , de jos in sus . Daca nu ma credeti pe mine , intrebati-o pe bunica , de ce verifica saramura pentru muraturi  pana plueste oul .  

Acum sa ne referim strict la apele prin care navigăm  .
Lacurile cu izvoare de apa  au cea mai mica salinitate   , aproape nesemnificativa si se numesc lacuri cu apa dulce .  Siutghiol din Mamaia spre exemplu , e un lac cu apa dulce .

Pe treapta urmatoare se afla Marea Neagra ce are o salinitate de 18 -22 %0 (la mie ) in larg iar in zona litorala are abia 7-12%0 . E cu mult mai putin salina decat restul marilor sau oceanelor , care au 24-38%0. Asta  pentru  ca e o mare inchisa cu suprafata relativ mica in care se revarsa multe fluvii si rauri . Dunărea, Nistrul, Niprul, Cubanul, Bugul de Sud , Enige, Scaria, Ieşil-Irmac, Chizil-Irmac,Rion , Coruh. Salinitatea mica permite inghetul la mal in iernile geroase .

Marea Egee are o salinitate de 38%0 . E locul unde ne dam noi la Alacati . Atentie ! La Gokceada salinitatea e mai mica din cauza ca acolo se face legatura cu Marea Marmara ce e doar cu 2,2% mai salina decat Marea Neagra .
Marea Mediterana 38%0 , Marea Caraibelor 36%0, Marea Adriatica 36 %0 .
Acestea sunt cateva din zonele in care se afla spoturile de windsurfing .

Cand navigi pe o apa cu salinitate mai mare e ca si cum ai avea o plansa cu volum marit .  Dar nu numai asta e marele avantaj . Faptul ca placa ara un volum mai mic  scufundat in apa  , micsoreaza frecarea si implicit rezistenta la inaintare .  Aceeasi situatie o intalnim si  la yachting unde o coca cu suprafata de frecare mai mica inainteaz mai rapid . Astfel mergem cu viteza mai mare ( la aceeasi viteza a vantului ) , iar in vela simtim o forta mai mica . Eu la Alacati inlocuiesc plansa de 125L cu una de 115 la aceleasi conditii de vant  si cu aceeasi vela . Asa se explica de ce mergem atat de bine cu windsurful la Alacati , Gokceada sau pe coastele sudice ale Frantei , Spaniei sau in Caraibe .

Retine ! E la fel ca la inot . In apa dulce trebuie sa dai din maini si din picioare pentru a pluti iar in apa sarata e suficient sa stai nemiscat  . Cand aveam 6 ani  nu stiam sa inot ,  dar eram tare mandru ca puteam sa fac pluta  pe spate pe Techirghiol .

Salinitatea cea mai mare o are Marea Moarta 280- 330  %0  fapt pentru care nu are fauna .  Marea Rosie 41%0 care are de altfel si cea mai mare temperatura . In  Romania  avem lacul Techirghiol , care  cu  o salinitate de 65 – 80 %0 ,  care ocupa un loc fruntas  intre toate apele navigabile  de pe tot globul .  Techirghiol are  apa excelenta pentru windsurfing si yachting .  Manervrele sunt mai rapide si viteza de deplasare  mai mare .

Valurile sunt nelipsite pe apele cu vant . Afla cum se produc ele  AICI .

Exit mobile version