Site icon Scoala de windsurfing & wingfoil Piccadilly Mamaia

Alegerea neoprenului

Atunci când vă cumpărați primul sau următorul costum neopren, există câteva lucruri importante la care trebuie să vă gândiți, cum ar fi:

Costumul neopren este o îmbrăcăminte din neopren destinată sporturilor de apă, cum ar fi windsurfingul surfingul, wakeboardingul, kitesurfingul, wingfoilingul etc., care vă menține cald și confortabil în apă. Costumele de neopren sunt protectoare pentru expunerea la soare si apa rece.

Neoprenul este folosit inca din timpul celui de al doillea razboi mondial. Este un cauciuc umplut cu milioane de bule de azot. Denumirea tehnică a neoprenului este policloropren. Acest cauciuc sintetic spumos este compus în principal din atomi de carbon și hidrogen și este realizat printr-o reacție chimică utilizată cloropren.

Sunt 3 tipuri de neopren dupa materia prima folosita . Din petrol, mai nou din calcar iar recent din plante. 

Oamenii cred adesea că, costumul de neopren trebuie să vă vă țină uscați, dar ceea ce face de fapt să prindă un strat subre de apă pe care să aibă propriul corp încălzește. Trebuie stiut ca in pauze, atunci cand nu mai faceti miscare si stati in aer rece, aceasta apa se raceste si apare senzatia de frig.

1. Tipul costumului neopren și grosimea în funcție de temperatură ca factor cheie

Înainte de a trece la detalii tehnice, ar trebui să aruncăm sau să privilegiați rapid la sportul acvatic pe care îl aveți în practică, ce trebuie să vă faceți. În mod normal, există patru tipuri principale de costume neoprene – fullsuit cu glugă, fullsuit, shorty (cunoscut și ca costum de primăvară) și Long Johns. De asemenea, acestea pot varia, de exemplu, costum complet cu mâneci scurte sau shorty cu mâneci lungi.

Deoarece scopul principal al costumului neopren este să vă țină de cald, alegerea tipului de costum de neopren, depinde mult de  temperatură apei/aerului  pentru care îl vei folosi. Aici trebuie luat în considerare și  factorul de răceală  .

De exemplu,  sporturile de vânt precum wingfoiling ,surfing, kitesurfing, windsurfing necesita costume de neopren mai groase, respectiv mai calde. Cu toate acestea, acestea trebuie să fie durabile, să decidă siguranța și necesitatea unui costum de neopren de bună calitate. Practic, în aceste categorii, este bine să cumpărați un costum complet ca primă optiune și un shorty cu mânecă lungă/scurtă ca alegere secundară.

Pe de altă parte,  surfingul în apele interioare se desfășoară în mod normal în ape mai calde și mai liniștite, astfel este mai puțin nevoie de costume mari (de exemplu, wakeboarding, schi nautic). Aici, prima ar fi un shorty (cu mânecă lungă/scurtă), iar a doua ar fi un costum complet pentru iarnă/în afara sezonului.

SUP și sunt adesea făcute într-un Long John (și un strat rezistent la vânt, dacă este necesar) datorită mișcării constante a umerilor și a brațelor, care poate fi un pic mai greu și iri-un fullsuit gros.

Iata un tabel pentru a face mai ușoară alegerea grosimii și a tipului de costum neopren potrivit în funcție de apel în care veți naviga. Așadar, este foarte important să vă cunoașteți locul în prealabil.

Țineți cont de fapt că tabelul oferă îndrumări, dar alegerea costumului neoprenului variază și în funcție de nevoile și preferințele personale. Concluzia este că trebuie să vă fie cald și confortabil!

2. Cum să citiți grosimea?

Variația adecvării la temperatură se bazează pe nivelul de activitate, temperatura exterioară și greutate. Așa că se tine cont și de acestea. Lycra UV recomandată pentru cele mai calde condiții este sau bluză specială cu protecție solară pe care poate folosi pentru a vă proteja de soare.

După cum puteți vedea, grosimea neoprenului nu este doar un singur număr. Dar ce înseamnă atunci când este scrisă cu două numere (sau chiar trei) împărțite de o bară oblică?

Primul număr indică grosimea neoprenului în zona trunchiului/ șoldurilor, iar numărul de după bară indică grosimea acestuia la nivelul brațelor și picioarelor. În cazul a trei numere – primul este grosimea trunchiului, al doilea este cea a picioarelor, iar al treilea este cea a brațelor. De exemplu, 4/3 mm înseamnă că costumul neopren are o grosime de 4 milimetri la nivelul trunchiului și 3 milimetri la nivelul membrelor. Un costum neopren de 4/3/2 mm are 4 mm la nivelul trunchiului, 3 mm la nivelul picioarelor și 2 mm pe brațe. lucru este făcut astfel încât să puteți menține o temperatură confortabilă și în același timp, să vă aveți libertatea de a mișca brațele și picioarele.

Atentie, unii producatori adauga la grosimea neoprenului si captuselile de pe ambele parti, altii nu. Unii folosesc o grosime mai mare doar pe piept si spate iar altii pe tot corpul si partea superioara a picioarelor. Evident va fi o diferenta de temperatura intre ele.

3. Dimensiunea și designul… da, contează… mult

Mărimea

Alegerea costumului neopren de mărime potrivită este importantă deoarece poate strânge mai mult și mai bine, fără să vă simțiți inconfortabil, cu atât sunteți mai izolat. Un costum neopren bine ajustat trebuie să se potrivească ca oa doua piele și să poată menține acest strat subțire de apă între tine și costum (dar nu prea strâns pentru a opri fluxul sanguin). Pentru a testa dacă costumul neopren vi se potrivește înainte de al scoate la apă, ridicați brațele deasupra capului și întindeți-vă. Acesta ar trebui să vă strângă ușor, dar nu să vă restricționeze la miscari. Faceți câteva genuflexiuni și vâsliți cu brațele în aer ca și cum ați inotat dacă puteți face acestea, atunci cel mai probabil vi se potrivește bine.

Costumul neopren trebuie să fie întotdeauna strâns în jurul gâtului (dar nu să vă sufoce), deoarece acesta este un loc în care să vă îngrijească ușor.

În afară de aceasta, costumele neoprene sunt disponibile în mărimi standard – XS, S, M, L, XL, XXL sau echivalentele lor britanice – 4, 5, 8, 10, 12, 14. Dacă vedeți un “S” sau un ” T” după indicatorul de mărime, aceste litere indica versiuni scurte și lungi ale mărimii standard. 

Design (fermoare și cusături)

În ceea ce privește designul, am menționat că este important cât de multă apă în interiorul gâtului, de exemplu.  Tipurile de fermoare  și cusăturile sunt caracteristici de design important care afectează cantitatea de apă care intra/ iese. Cu cât mai puțin, cu atât mai bine.

Fermoarele de pe piept sunt cele mai bune în ceea ce se întâlnește intrarea sau iesirea apei, deoarece este mai greu pentru apă să intre sau să iasă. Acest lucru face ca designul cu fermoar pe piept să fie mai cald și este un design relativ mai nou.

fermoarele din spate permit un acces mai ușor la apă (dar și pentru a vă introduce în costumul neopren) și pot fi puțin mai reci. Designul cu fermoar din spate este, de asemenea, mai vechi în comparație cu designul de pe piept, cu toate acestea, permite un acces mai ușor și vine la un preț mai mic.

Fermoarul frontal  vă permite atât dvs. cât și apei un acces foarte ușor și în mod normal, costumele neopren se simt mai reci decât restul

Cusăturile  sunt, de asemenea, importante în ceea ce privește menținerea căldurii și prevenirea pătrunderii apei.

Cusăturile Flatlock  înseamnă că panourile de neopren au fost cusute împreună cu exteriorul și pe interiorul costumului neopren.

Sigilat  – se referă la faptul că panourile au fost cusute orb și apoi lipite pentru a împiedica pătrunderea apei. Este necesar pentru temperaturi scăzute.

Sigilat și lipit cu bandă  adezivă înseamnă că după coasere și lipire, o bandă adeziv a fost plasată peste cusatura cu adeziv pe interior pentru a menține temperatura în interior.

Fara cusaturi, panourile de neopren sunt lipite impreuna cu un adeziv. Mentin cel mai bine temperatura.

4. Ce face un costum neopren bun?

La fel ca orice alt produs, neoprenul vine în diferite calități. Un neopren de bună calitate reține mult aer în el, ceea ce îl face un izolator mai bun și respectiv mai cald. De asemenea, trebuie să fie durabil și elastic.

Practic, un costum neopren bun lasă mai puțină apă să treacă prin el, se potrivește și izolează bine și este elastic și durabil. În mod normal, mai multă elasticitate înseamnă mai puțină durabilitate, dar un costum neopren de bună calitate poate fi și rezistent. Costumele de neopren de cea mai bună calitate sunt în mod normal, cu 1mm mai subtiri, durabile, cu mai multă elasticitate, mai confortabil și, în același timp, au aceeași izolare ca unul mai gros de bună calitate. Nu faceti economie cand este vorba de confortul vostru termic. Un costum mai bun va prelungi sesiunea de windsurfing, kiresurfing sau wingfoiling.

Sunteți pregătiți pentru apă?

Pentru a rezuma:

Și în cele din urmă, distrați-va!

Exit mobile version