Site icon Scoala de windsurfing & wingfoil Piccadilly Mamaia

Windsurfing Lectia nr 5 Incalzirea inainte de a iesi pe apa

Trebuie sa stii ceva important ce trebuie sa faci inainte de a iesi pe apa . Multi nu dau atentie incalzirii inainte de a se sui pe placa si au neplaceri mai tarziu . Daca iesi fara un minim de miscari pregatitoare ale articulatiilor , tendoanelor si muschilor , vei da de un vant ce te va solicita brusc . Nu trebuie sa fii surprins daca ajuns la mal vei simti dureri puternice la articulatii sau muschi . Dureri ce te vor impiedica apoi sa continui ziua de surf , sau chiar sa te tina departe de efort cateva zile . O articulaţie este mai mult decât un simplu ansamblu de legătură dintre două oase, este un sistem complex a cărui dereglare, indiferent de intensitate, poate avea repercusiuni asupra echilibrului fizic şi chiar moral . Acest sistem preia sarcina , atunci cand ridicam greutati sau ne miscam in diferite moduri , mai ales cand facem miscari bruste .

Incalzirea este deci elementara pentru lubrifierea articulatiilor si asigurarea unei elasticitati optime a ligamentelor si tendoanelor. O incalzire buna poate sa iti ia 10-15 minute… o accidentare iti poate lua si 6 luni din timpul alocat antrenamentelor si nu numai . Poat aparea astel tendinite , dislocari articulare , intinderi sau ruperi de muschi . Daca au aparut dureri , trebuie acordata o atentie speciala articulatiilor . Ele se refac mult mai greu decat tesutul muscular fiind alimentate cu foarte putin sange . Nu te antrena peste durere , chiar daca ai mascat-o cu analgezice si antiinflamatoare, “rana” este tot acolo si trebuie sa se vindece inainte de a putea folosi din nou zona la capacitate maxima .

In cazul in care apar dureri la nivelul articulatiilor sau tendoanelor , incetati imediat antrenamentul si aplicati comprese reci sau un saculet cu gheata . Nu masati locul dureros ! Daca in timp durerea persista , cel mai indicat este sa renuntati pentru o perioada la antrenamente si evident , sa nu solicitati in nici un fel partea vatamata . Dar hai sa nu o mai lungim .

Retine ca nu trebuie sa sari peste incalzirea articulatiilor, ligamentelor si muschilor inainte de a trece la efort maxim si imediat pe apa . In acest sens alatur 2 planse cu exercitiile de incalzire specifice efortului in windsurfing . Acesta este sfatul meu ! Daca vrei il vei urma , iar daca nu , nu . Daca nu o vei face , vei fi amendat si nu de mine . Eu nu tai chitante . Tu alegi !

Exit mobile version