“” 16-22 Februarie 2011, Cabarete, Republica Dominicana . Deschidere de sezon pe principiul “pana vine vara la noi, mergem noi la ea :-)” . De data asta am fost mai putin norocos si din 7 zile and prins doar 3 zile si jumate de vant (intr-una din zile vantul a durat doar vreo 2 ore) . Se pare ca in lunile de iarna vantul mai joaca feste in schimb atunci cand se porneste vine si cu valuri si creeaza un loc perfect pentru initzierea in “wave riding”, am folosit placi intre 100 si 131 litri, vele intre 5.0 si 7.4
Se aterizeaza la Puerto Plata de acolo mai sunt in jur de 20 de km pana in Cabarete . Apa este relativ adanca imediat dupa lansare nu ca in alte locuri unde e pana la piept mult dupa ce ai intrat in apa . La Cabarete cam dupa 10-20 de metri de la mal esti deja in apa peste cap si trebuie sa inoti daca vrei sa faci waterstart. Daca te uiti pe harta , Cabarete este asezat intr-un golf , cu centrele de windsurfing concentrate in capatul de est . In partea opusa se afla centrele de kitesurfing . Exista regula de a nu intra kiterii in zona de windsurfing si invers . In felul asta toata lumea este in siguranta mai ales incepatori si intermediari care se dau mai aproape de mal. In afara golfului cam la 1 km in larg se afla un recif (din pacate este cam mort si ne are nimic spectaculos pentru snorkeling) care protejeaza plaja de valurile mari din Atlantic si in acelasi timp creaza un spot pentru wave riding . Protejeaza este un termen relativ , intrucat in lunile de iarna cand valurile de pe Atlantic sunt mari , se propaga la o scara mai mica si in interiorul golfului iar in zilele cu vant puternic se creaza un “chop” destul de serios in interiorul golfului. Vantul general este cross-onshore, adica nord-est . Spoturile de lansare din partea cluburilor de windsurfing au putia umbra de vant ,dar odata iesit in larg vantul se intetzeste cu cel putzin 2-3 knots.
La capitolul cazare , Cabarete ofera o gama foarte larga in functie de buzunarul fiecaruia . Incepand de la 30-40 USD pentru 4 persoane intr-o camera pana la 100 USD si mai mult pentru o singura persoana in camera . Cam toate ofertele includ mic dejun in pret . Eu am ales o optziune de “all inclusive” cu ‘VIVA Windham Tangerine” unicul de altfel “all inclusive resort” de pe plaja. Pe langa clasici canadieni , am vazut si o gramada de turisti germani si francezi in resort. In consecinta cred catrebuie sa existe oferte all inclusive si din Germania si/sau Franta. Atmosfera din satuc imi aduce aminte de Vama Veche sau 2 Mai ( nu am mai fost pe acolo de vreo 10 ani asa ca s-ar putea sa gresesc aici ), cu o gramada de restaurante si terase direct pe plaja.
Pentru inchiriere de echipament sunt 3 centre; Vela Windsurf , Club Mistral si Natalie Simon . Eu am inchiriat de la Vela Windsurf . Se pot face rezervari direct online la pretzul de 288 USD pentru o saptamana sau direct on site incepanad de la 60 USD pe zi (probabil pentru mai multe zile se poate negocia direct cu propietarul centrului in cazul in care nu aveti rezervare online) . Vela Windsurf are placi JP si Starboard in general noi sau maxim un an vechime si velatura Neil Pryde inclusiv mast si boom . Velele sunt si ele de maxim un an vechime si in stare foarte buna. Eu am fost atras anul acesta de noile Starboard Carve ( am incercat placa de 131 L intr-o zi cu mai putine valuri) si Starboard Kode unde am calarit placile de 121, 112 si 102 litri in functie de intesitatea vantului si valuri . Singura diferenta majora la vele (in afara de marime bineinteles) a fost intre cele care erau armate pe RDM si cele armate pe SDM . Pot spune ca prefer RDM acolo unde exista posbilitatea . Vela este mult mult mai usoara (se simte la waterstart) si flexibila (se simte pe rafale).
Club Mistral ofera placi Mistral (incredibil nu :-))) si Fanatic cu velatura North Sails . Club Nathalie Simon avusesera o problema iarna asta (cu o zi inainte de inaugurarea noului sediu au avut un incendiu, probabil ceva taxa de protectzie neplatita) au pierdut tot echipamentul nou in incendiu si in consecintza acum folosesc echipament cumparat de la celelate doua centre; Vela si Club Mistral.
Din cate am intzeles Club Mistral si Nathalie Simon opereaza dupa un model de inchiriere in care ti se da o placa la inceputul vacantei si pe aia o vei folosi pana la plecare . La Vela Windsurf ai access la toata gama de placi care o au (aproximativ 100 de placi) si poti sa incerci diferite modele si dimensiuni. Singura problema in cazul asta , trebuie sa fii acolo cand incepe sa bata vantul altfel s-ar putea sa nu mai gasesti exact ce vrei in materie de dimensiuni si model.
Cum spuneam anul asta am avut putin ghinion si in primele zile a plouat in fiecare dimineatza , fapt care taia orice sansa de vant pentru tot restul zilei (soarele care iesea dupa ora 11-12 trebuia sa evapore apa in loc sa incalzeasca solul si sa genereze termalele care fac aerul sa se miste) . In caz de “no wind” cam toate centrele ofera SUP (stand up paddling) care combinat cu un pic de valuri ofera un antrenament destul de bun pentru echilibru . Alte activitati ar fi snorkeling , plaja , bere sau mojito , recomandat cel de la barul Vela.
In zilele clasice vantul se porneste pe la 11-12 si creste in intensitate pana pe la ora 3-4 cand atinge valorile maxime pentru ziua respectiva 16-17 knots pana la 22-25 knots . Perioadele de iarna sunt mai capricioase si poti sa ai noroc de cate 10-15 zile de vant , dar la fel de bine poti sa prinzi 4-5 zile fara vant . Pe de alta parte iarna este perioada cu valuri. In perioada de vara sunt mai putine valuri si mult mai mult vant cea ce face acele luni mai potrivite pentru incepatori sau cei care prefera sa alerge pe flat water . “”
Sper ca v-am putut fi de folos cu informatiile mele .
Eduard .