Site icon Scoala de windsurfing & wingfoil Piccadilly Mamaia

Saludas din El Medano – Tenerife

DSC01382Si uite asa petrec eu Craciunul si Revelionul la windsurfing in arhipelagul Canare , mai precis pe Tenerife . Tenrife e insula cea mai turistica din arhipelag si de aceea am aterizat aici . Cand am plecat din tara credeam ca o sa gasesc sute de centre de windsurfing pe Tenerife.
Nici gand . Toate insulele sunt impartite in doua de un munte vulcanic . Asta inseamna ca in est bate vantul de rupe din directia Africii iar in vest e liniste totala . Pe partea vestica se practica surfingul pe val iar in est windsurfing si kiting . Bijuteria windsurfingul o reprezinta EL Medano . De aceea aici se tine etapa de cupa mondiala de windsurfing la slalom si val . In EL MEDANO unde sunt 5 centre comune de windsurfing-kiteing (din care 2 pentru rusi -adica cu pret giga)
Centrul de inchiriere aflat pe plaja de Kiteri si windsurferi . In stanga sunt numai windsurferi , in dreapta se afla Muntele Roja .


Vizualizare hartă mărită

S-ar poatea face windsurfing oriunde pe partea estica (spre Africa) , pentru ca briza oceanului e mereu prezenta . Dar la El Medano in sud-est , e urgie . Cand mergi cu masina pe autostrada si simti cum se clatina si abia o tii din volan , iesi de pe autostrada spre ocean si simti cum creste vantul din metru in metru pana in El Medano . Cand ajungi in oras abia poti sta in picioare din cauza vantului . In majoritatea timpului sunt 6-7 Bft si foarte rar 4-5 Bft.
Echipamentul de windsurfing in proportie de 90% e pentru valuri . Planse mici cu 2-3-4-5 fine si velute cat batista( 3-4m) . Eu ca sa simt ceva in mana am luat un Naish de 7,3m , cea mai mare vela de pe insula . Am cautat la toate centrele una mai mare . Oricum nu imi trebuia nici cu un cm mai mare de atat .
Tot Naish erau si placile de freeride . Am luat una de 115L .
Centru de inchiriere de la care m-am aprovizionat e unul nemtesc , bine organizat si dotat . Preturi : 35 euro/ora ; 45 euro/2ore ; 55euro/3ore ; 66euro/zi .
Completezi un formular cu datele tale , te baga in calculator si mergi sa iti alegi placa ce are un numar (115-46) , M-a bagat pe un panou la nr 46 , si mi-a dat cheia de la un dulap nr.46 unde puteam sa imi las oaresce lucrusoare .
Pe usa dulapului era infipt powerjointul meu . Daca la sfarsitul zilei un dulap nu are powerjoint pe el e de rau si trebuie sa caute posesorul pe apa .
La predare mi-a verificat botul plansei vizual si cu mana si a specificat ca e intacta si e musai sa o aduc la fel inapoi . Am adus-o intacta de fiecare data , asa ca nu stiu sa va spun ce se intampla daca o loveam .Oricum nu imi taia nici un deget .

Baietii de aici zboara cate 10m in aer si fac rasuciri inainte si inapoi de sute de grade . E nebunie mare . La fel si kiterii fac o multime de giumbuslucuri . Trebuie sa ai mare grija sa nu te amesteci prea mult cu ei .
Cand am luat echipamentul am fost atentionat
sa urc mult in stanga pentru a evita kiterii si a nu ma apropia prea mult de stancile din dreapta ( Muntele Roja ) . Am promis ferm ca asa voi face si am iesit pofticios . Am prins planajul si nu m-am mai oprit pana hat departe in larg . Mult mai in larg decat as fi vrut eu
pentru ca am vrut sa depasesc stancile inainte de intoarcere . Dar de ce iti e frica nu scapi . Am cazut la intoarcere .Uauuuuuuuuuuuu ! Pun vela pe placa o asez pe directie si dau sa o ridic . Pleosc ! Coada velei intra in apa ca nebuna . De cate ori dau sa ma ridic patesc acelasi lucru .

Dupa 3 incercari am intrat in panica . Valurile uriase ma duceau cu viteza exact spre stancile pe care promisesem ca le voi evita . Mai ca imi parea rau ca am promis cu asa mare usurinta . Am respirat rar si calm ( in teorie ca in practica….) am facut waterstartul la timp pentru a pleca din zona periculoasa .
Dupa prima tura eram varza . Mi-a trebuit jumatate de ora sa imi revin . Ma asteptam la asta avand in vedere ca nu am iesit pe apa de 2 luni . Urmatoarele iesiri au fost din ce in ce mai lungi si pauzele mai scurte . Mi-am dat seama apoi si de ce se afunda coada velei in apa la waterstart in larg . Din cauza valului mare ce te ducea cu viteza . Daca plecam in sens invers era alta viata .
Asa e pana se invata romanasul cu oceanul Atlantic .
Concluzii :    Vant PUTERNIC , care credeam ca e mai constant dar e in rafale ca la noi . Diferenta e ca sunt mai rare . Valuri foarte mari , bune de sarituri . Aglomeratie foarte mare pe apa . Zmeistii periculosi . Conditi de stat pe mal (pentru familie , copii etc ) vitrege , ca peste tot unde bate vantul tare si e praf .
Ultima dar nu cea din urma concluzie : Echipamentul de inchiriat nu e la fel de bun ca al tau orice ar fi . Pierzi mult timp cu setatul si tot nu iese cum doresti pentru ca nu ai tot ce iti trebuie . Nu e un loc de dat pentru incepatori si nici pentru intermediari . Poate doar pentru cei inconstienti . Nu am vazut nici o barca de salvare .
Pun cateva poze pentru a va face o idee . Am si filme dar nu am flux suficient ca sa le urc pe YouTube .

Sarbatori Fericite !

Exit mobile version