Site icon Scoala de windsurfing & wingfoil Piccadilly Mamaia

Pozo – Gran Canaria – Canare

Pozo-Gran Canaria-lulu (10)Curios sa vad locul unde PWA organizeaza anual turneul ” Gran Canaria Grand Slam ” cu premii de 75.000 euro , am luat feribotul din Tenerife spre Gran Canaria . Cost total 48 euro ( 2 adulti plus un autoturism mic ) pret redus la jumatate pentru rezidenti asa ca noi .
Durata marsului pe apa 3,5 ore , plecare din Santa Cruz de Tenerife cu debarcare in Las Palmas Gran Canaria , cunoscut nod maritim si comercial . Gran Canaria e o insula mai putin turistica decat celelalte din arhipelag si implicit mai putin estetica . Aici se afla multe poligoane industriale iar Las Palmas e punctul unde probabil se descarca toate containerele ce vin de pe continent . Dupa 41 Km de mers pe autostarda in sud spre Maspalomas am iesit la El Doctoral si dupa inca 4 km am ajuns la Pozo Izquierido . De cum parasesti autostrada spre ocean iti dai seama ca e o zona buna de vant dupa padurea de eoliene din dreapta soselei marginite de plantatii de banane (fincas) .Acoperisul unei astfel de plantatii era daramata de vant . Pe toate insulele Canare plantatia de banane o recunosti dupa acoperamantul asemanator cu panza de sac .
Ajuns la rondoul de la intrarea in localitate eram deja cuprins de emotia patrunderii in aceasta zona consacrata a windsurfingului . Localitatea e miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiica -mica . Renumele e mare . O cuprinzi cu o privire .
Zona de windsurfing e bine marcata si amenajata de catre municipalitatea Santa Lucia . Exista pana si o statuie din bronz cu o fata pe windsurf denumita ” Sta. Lucia con el windsurf ” . Exista aici tribune amenajate (din piatra ) , o cladire uriasa cu facilitati pentru evenimente sportive cu numele : Centru International de Windsurfing . Plaja nu exista . Accesul la apa e greu pentru ca se face pe pietre . Greu de tot mersul pe aceste roci vulcanice cu echipamentul in brate . Sunt amenajate in stanga 2 rampe de lemn pentru coborarea de pe faleza pana aproape de apa .
Cand am ajuns eu era liniste deplina de parca nu a existat si nu exista windsurfing la Pozo . Nu batea vantul de 2 zile si nici nu erau sperante pentru inca 3 zile . Trebuie insa spus ca cei de acolo doreau vant de 5-7 bft , bun pentru sarituri pe val . De fapt acest spot este renumit pentru valurile de 1-3 metri si vantul puternic sideshore din stanga . De obicei aici se folosesc vele de 3-4 m .


Vizualizare hartă mărită
Am intrat pe la cele 2 centre de windsurfing din spot . Primul se numeste Cutre Windsurf Centre , are planse F2 si vele Loft de 3-7,5m . Inchiriatul echipamentului costa 35 Euro/ zi daca ai rezervare din timp . Administratorul de aici , baiat comunicativ mi-a descris in amanunt activitatile lor . Au scoala de windsurfing si kite .
Celalalt centru de windsurfing se numeste Pozo Winds , are planse Fanatic si vele North Sails 3-7,5m . Pret echipament : 40 eur/zi . Amandoua centre au scoala de windsurfing si Kite , dar si magazine cu echipament pentru ambele discipline .

Si aici , ca si in celelalte insule din arhipelagul canarelor , instructorii mi-au spus ca se ajunge la planaj dupa 30 de iesiri pe apa . Cele 30 de iesiri se pot face in aproximativ 2-3 luni . Atat dureaza pana inveti planajul in zonele unde ai vant apa si soare tot timpul anului . Alta viata !
Nu am putut sa plec pana nu am stat de vorba cu Jonas , unul din windsurferii germani ce aveau autorulota parcata in spot . Practica windsurfingul de 35 de ani in Marea Nordului si de 7 ani vine in Canare cu autorulota . Locuieste aici cam 8 luni pe an impreuna cu catelusa lui Kinzie ( 10 ani ) si motocicleta sa Harley Davidson . Asta nu stiu cati ani are dar e si ea batrana .
Desi nu e prea atractiva , Gran Canaria are preturi mai mari la hoteluri , care sunt mult mai slabe decat cele din Tenerife sau Fuerteventura .

Cam atat din Pozo-Gran Canaria . Pupat piata Santa Lucia si mers mai departe spre Fuerteventura .
Mai multe fotografii cu actiunea de la Pozo Iquierido gasiti la http://60knots.blogspot.com/

Cu bine !

Exit mobile version