Windsurfing Lectia nr 18 Ce faci cand e vant slab ? Light Freestyle

p1010423aab

O zi  cu vant slab , slab . Ce sa fac ? Sa stau la soare ? Nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ! Ma balacesc cu placa .
Cand nu e vant suficient pentru planaj , majoritatea ne lamentam si stam pe mal asteptand sa vina zile mai bune . Un mod placut si util de a trece peste aceste pasaje slabe de vant este sa ne jucam cu vela pe apa . Sa manevrezi vela , sa intuiesti directia in care trage , sa urmezi traiectoria impusa de vant . Vantul este motorul , combustibilul in windsurfing . Daca nu ai vant nu poti manevra vela si plansa . Daca reusesti sa o faci cu un vant slab , vei reusi cu atat mai bine la vant puternic .

Profita deci de zilele cu vant slab ( nu spune ca e numai pentru incepatori ) si perfectioneaza-te in manevrarea placii si a velei . Iti stabilesti intai sa inveti perfect o manevra ( o intoarcere sau o eliberare a velei ) si o repeti pana iti iese fara sa faci o gramada de calcule . Vei ajunge in apa de sute de ori stiu ! Caderea nu e atat de grea cum e ridicarea velei . Nimic nu e usor , cu atat mai putin windsurfingul . Repeta deci pana miscarea devine reflex si o poti face uitandu-te inainte si nu la placa sau vela , ca soferul incepator la pedale . Inveti apoi alta figura ( segment de fapt ) si le legi apoi cate doua la inceput si apoi in gruprui de 5,6 ca sa iasa un helitrack sau o desprindere cu helitrack sau desprindere , helitrack plus intoarcerea placii .Este ideal , ca la fiecare figura cu vela sa faci si intoarcera placii simultan sau la final . Absolut toate miscarile intalnite in freestyle apar pe parcursul practicarii windsurfingului in situatii neprevazute pe care le rezolvi fara sa iti dai seama . Multi din noi ( de fapt toti ) facem fara sa vrem figuri de freestyle , atunci cand vantul ne intoarce aiurea vela si instinctiv mutam picioarele pe placa si ne rotim fara sa realizam cum am procedat . Freestyle inseamna sa faci constient multe din figurile pe care oricum le-ai practicat fara voia ta . Pare dificil si crezi ca tu nu vei putea dar nu e asa .

RETINE ! Ai facut deja multe din aceste figuri fara voia ta  si nu le-ai contabilizat . Propunerea mea este ca pentru inceput sa exersezi intoarcerile in vant si sub vant pana le faci cu cea mai mare lejeritate . De ce spun asta ? Pentru ca atunci cand te joci cu vela nu trebuie sa te opui vectorului pe care-l impune ea si trebuie sa intorci placa dupa cum cere . Trebuie sa stii ca in proportie de 30-40% din executii sunt improvizatii . Iti propui sa faci o rotire de 360* si poate iesi o intoarcere in vant cu prindere inversa , pe care insa trebuie sa o executi lejer ca si cum asta ti-ai dorit sa iasa . De aceea spuneam ca trebuie sa stapanesti intoarcerea placii in vant si sub vant . Deocamdata nu am sa intru in detalii de executie . Nu asta mi-am propus azi . Important este sa practici . Cu vant bun sau mai putin bun , lucreaza la manvrarea lejera .

Trebuie sa stii ca nu e important daca ajungi sau nu mare alergator , dar trebuie sa mergi sigur si lejer pe picioarele tale . Daca se poate si elegant …………. cu atat mai bine . Restul urmeaza , numai si numai daca ai o baza solida . EXERSEAZA ! Eu o fac de cate ori am ocazia si imi da mari satisfacii .

home

One Comment on “Windsurfing Lectia nr 18 Ce faci cand e vant slab ? Light Freestyle”

  1. totalmente corect, nu devenitzi cea ce se cheama “wind snob”, care daca nu este destul vant pt planning refuza sa intre pe apa, orice zi petrecuta pe placa te poate ajuta sa progresezi, windsurfingul este probabil 30% balans pe placa si restul capacitatea de a manui vela in orice conditie de vant, si cel mai important, fara sa te uiti la ea…instructori de la care am luat lectii spuneau, si pe buna dreptate, acolo unde merge privirea va merge si corpul, cum spunea Lulu daca nu este vant destul pt planning, ia o placa mare si stabila, o vela mica care se poate manevra usor si incearca subplanning jibe sau tack, te ajuta enorm atunci cand vantul creste si esti in planning, daca tacks si jibes nu mai sunt o problema atunci incercati ceva in genul asta:

    http://www.youtube.com/watch?v=Stun4xr-ZCc&feature=related

    :d success

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *